"Riga IFF" pēdējo gadu labākās pašmāju filmas tagad tavā viedtelevīzijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Filma no simtgades filmu programmas "Tēvs nakts"
Filma no simtgades filmu programmas "Tēvs nakts" Foto: kadrs no filmas

Sagaidot Rīgas Starptautisko kino festivālu "Riga IFF", LMT mājas viedtelevīzija piedāvā īpašu filmu programmu, kurā būs skatāma "Riga IFF" pēdējo gadu labāko filmu izlase. Skatītājiem kopumā tiks piedāvātas sešpadsmit dažādu žanru kinofilmas, sākot ar mākslas un dokumentālajām un beidzot ar vēsturiskajām un piedzīvojumu filmām, kā arī latviešu kino, kas tika iekļauts pagājušajā gada "Riga IFF" programmā.

LMT mājas viedtelevīzijā būs skatāma latviešu filmu izlase: "7 miljardi gadu pirms pasaules gala", "Baltu ciltis", "Laika tilti", "Mērijas ceļojums", "Tēvs nakts", "Turpinājums", kā arī pēdējo gadu izcilākās Eiropas un visas pasaules kinofilmas.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls šogad notiks no 17. līdz 27. oktobrim. Visas minētās filmas LMT mājas viedtelevīzijā var skatīties jau no šodienas.

Latviešu filmas

"7 miljardi gadu pirms pasaules gala", režisors: Jānis Ābele.

Divi Latvijas jaunieši sastopas Francijas dienvidos. Viņš studē restaurāciju, viņa jau sen apmetusies uz dzīvi Marseļā, strādā frizētavā un… ir pārsteidzoši līdzīga tēlam, ko puisis, gatavojot diplomdarbu, atsedz kādas baznīcas altārgleznas apakšslānī. Kad Leo un Anna atgriežas Latvijā, lai baudītu dzīvi un viens otra tuvumu, sāk raisīties kas noslēpumains.

Raimonds Celms “7 miljardi pirms pasaules gala”
Raimonds Celms “7 miljardi pirms pasaules gala” Foto: Ekrānuzņēmums

"Baltu ciltis". Režisori: Lauris Ābele, Raitis Ābele (Vēsturiska piedzīvojumu filma).

13. gadsimts. Dāņu spiegs Larss nonāk seno baltu cilšu zemēs, kur piedalās reliģiskos rituālos, nežēlīgos sirojumos, noreibst vasaras saulgriežos, nonāk kuršu verdzībā un cīnās ar krustnešiem Saules kaujā... Cik daudz mēs zinām par to, kādas asinis plūst mūsu dzīslās? Kas īsti bija, kam ticēja un kā dzīvoja mūsu senči – pēdējie Eiropas pagāni?

«Baltu ciltis»
«Baltu ciltis» Foto: kadrs no filmas

"Laika tilti". Režisori: Kristīne Briede, Audrjus Stonis (Dokumentāla filma).

Meditatīvā filma portretē 1960. gadu Baltijas jaunā viļņa kino poētu paaudzi. 1960. gadu sākumā, kad Francijas cinéma vérité pionieri aizsāka jauna reālisma meklējumus un sevi aizvien spēcīgāk sāka pieteikt Kvebekas tiešais kino, Baltijā veidojās dokumentālistu paaudze, kas padomju realitātes ietekmē deva priekšroku romantiskākam skatam uz apkārtējo pasauli. Šī meditatīvā, dzejiskā filma, kuras autoru – latvietes un lietuvieša – rāmajam pieskārienam harmoniski mijoties ar stilistiski daudzveidīgajiem Baltijas jaunā viļņa darbiem, prasmīgi pārkāpj pieņemtās historiogrāfiskās izpētes robežas un izveido veselas paaudzes dokumentālistu portretu.

Filmas “Laika tilti” producenti Uldis Cekulis un Riho Vestriks saņem Šanhajas kinofestivāla Grand Prix no žūrijas priekšsēdētāja Viktora Kosakovska
Filmas “Laika tilti” producenti Uldis Cekulis un Riho Vestriks saņem Šanhajas kinofestivāla Grand Prix no žūrijas priekšsēdētāja Viktora Kosakovska Foto: publicitātes

"Mērijas ceļojums". Režisore: Kristīne Želve (Dokumentāla spēlfilma).

Stāsts par Mēriju Grīnbergu (1909–1975), kurai jāpateicas par to, ka 1944. gadā nacistu izvestās Latvijas mākslas vērtības atgriezās dzimtenē. Kristīnes Želves filma balstīta autentiskās Mērijas Grīnbergas vecākās dienasgrāmatās, kas portretē viņas dzimtas likteni no 20. gadsimta sākuma līdz dziļiem padomju laikiem – no augstākās sabiedrības līdz proletāriskam trūkumam. Mērija jaunākā dzīvoja dramatiskā laikā, kas salauza daudzu cilvēku likteņus, tomēr pierādīja – nesavtība un pašaizliedzība nav vien grāmatās rodama. Pateicoties šādiem cilvēkiem, ir saglabājusies latviešu kultūra un tautas vitālais gars. Cauri dramatiskajai iekārtu maiņai abas Mērijas iznesa uzticību dzimtenei, mākslai un pienākumam, ko diktē sirdsapziņa un audzināšana.

Režisores Kristīnes Želves un producentes Elvitas Rukas dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums"
Režisores Kristīnes Želves un producentes Elvitas Rukas dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums" Foto: kadrs no filmas

"Tēvs nakts". Režisors: Dāvis Sīmanis (Vēsturiska drāma).

Izglābt vienu dzīvību nozīmē izglābt pasauli. Patiess stāsts par rīdzinieku Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā slēpa desmitiem cilvēku. To, ka Žanis Lipke kļūs par varoni, nespēja iztēloties neviens. Pa dienu viņš strādāja militārās aviācijas noliktavās, bet naktīs pārvadāja kontrabandu. Brīdī, kad nacisti sāka izrēķināties ar Rīgas iedzīvotājiem, viņš pieņēma lēmumu, kas varēja izrādīties liktenīgs gan viņam pašam, gan viņa sievai un mazajam dēlam. Burtiski vācu karavīru acu priekšā drošībā tika nogādāti vairāk nekā piecdesmit cilvēki. Patvērumu izglābtajiem Žanis iekārtoja pats savās mājās. Kas bija Žaņa Lipkes drosmes noslēpums – azarts, pārgalvība, spīts vai vienkārši spēja ekstremālos apstākļos saglabāt cilvēcību?

"Tēvs nakts"
"Tēvs nakts" Foto: kadrs no filmas

"Turpinājums". Režisors: Ivars Seleckis (Dokumentālā filma).

Pieci Latvijas bērni no dažādiem Latvijas novadiem sāk iet pirmajā klasē.Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki Latvijā iebraukuši tikai padomju gados, Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki, Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā.Viena gadavērojums par to, kas notiek bērna prātā. Filma Turpinājums ir pirmā daļa no ieplānota ilgtermiņa kino vērojuma par pieciem Latvijā dzimušiem bērniem.

Kadrs no Ivara Selecka filmas "Turpinājums"
Kadrs no Ivara Selecka filmas "Turpinājums" Foto: publicitātes

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu