Līdz okupācijas muzeja "Nākotnes nams" būvdarbu noslēgumam vēl nedaudz jāpaciešas (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Okupācijas muzeja jaunbūve (Datorgrafika)

Latvijas Okupācijas muzeja jaunajā daļā - "Nākotnes namā" paveikti aptuveni 80% būvdarbu, savukārt vecajā muzeja daļā - ap 20% darbu,  informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Jaunajā daļā notiek inženiertīklu izbūve, bet vecajā daļā saskaņā ar tehniskās pārbaudes rezultātiem notiek demontāžas darbi, antikorozijas pasākumi un būvkonstrukciju stiprināšana.

Visā kompleksā turpinās darbs pie jumta izbūves, kā arī notiek labiekārtošanas darbi - kāpņu izbūve un ārējo inženiertīklu izbūve.

Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves projektā "Nākotnes nams" saglabāta latviešu arhitekta Gunāra Birkerta ideja - arhitekta 2001.gadā dāvinātās Okupācijas muzeja pārbūves skices. Muzeja jaunā koncepcija paredz 1970.gadā būvēto ēku papildināt ar baltu piebūvi un stikla sienu, kā arī piešķirt muzejam mūsdienu funkcionalitāti.

Vienlaikus ar muzeja pārbūvi un "Nākotnes nama" būvniecību jaunajai ēkai Strēlnieku laukumā uz Daugavas pusi piekļausies arī Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāls - mākslas objekts "Vēstures taktīla".

Memoriāla ideja ir pieminēt tautas upurus, iesaistot ikdienas pilsētu dzīvās skaņas piemiņas kompleksa funkcijas un arhitektūras formā. Tas ir simbolisks apliecinājums saiknei starp šodienu un mūsu tautas skumjākajiem vēstures brīžiem, pauda projekta īstenotāji. Memoriāla būvniecību plānots uzsākt šoruden.

Uz muzeja pārbūves laiku Okupācijas muzejs un tā patstāvīgā ekspozīcija atrodas Raiņa bulvārī 7.

Plānots, ka pēc ēkas pārbūves un iekārtošanas muzejs tā vēsturiskajās telpās Strēlnieku laukumā atgriezīsies 2020.gada otrajā pusē.

Piektdien, 18.oktobrī, plkst.13, Rīgā, Latviešu Strēlnieku laukumā 1, pie topošā Latvijas Okupācijas muzeja mūriem VNĪ kopā ar muzeja, Kultūras ministrijas un būvnieka pārstāvjiem svinēs nozīmīga posma pabeigšanu "Nākotnes nama" būvniecībā - Spāru svētkus.

Svētkos piedalīsies kultūras ministrs Nauris Puntulis (VL - TB/LNNK), Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone, VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica, Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs un SIA "Skonto būve" valdes loceklis Juris Pētersons. Pasākumā notiks spāru vainaga pacelšana virs "Nākotnes nama" jumta, kā arī būs iespēja doties ekskursijā un iepazīties ar Okupācijas muzeja pārbūves gaitu.

2018.gada 29.maijā VNĪ parakstīja būvniecības līgumu ar iepirkuma uzvarētāju "Skonto būve". Latvijas Okupācijas muzeja pārbūves un jaunās piebūves "Nākotnes nams" kopējas būvniecības izmaksas ir 5,19 miljoni eiro un darbi ir jāpabeidz gada laikā no līguma parakstīšanas brīža.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu