Pretrunīgi signāli: ASV pauž vēlmi atbalstīt kurdus cīņā pret "Islāma valsti"

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV vēlas arī turpmāk atbalstīt kurdu vadītos Sīrijas Demokrātiskos spēkus (SDF) to cīņā ar teroristu grupējumu "Islāma valsts", neraugoties uz ASV karaspēka atvilkšanu no Sīrijas ziemeļiem, otrdien pavēstīja Pentagona pārstāvis.

SDF bija galvenais sauszemes operāciju partneris ASV vadītajā kampaņā pret "Islāma valsti", un ASV prezidents Donalds Tramps izsaucis sašutuma vētru par lojāla sabiedrotā nodošanu.

"Turpināsies diskusijas par to, kāda veida palīdzību mēs varam viņiem nodrošināt, lai tiktu turpināta cīņa Sīrijas robežās," sacīja Pentagona amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

"Mēs esam uzticīgi "Islāma valsts" izskaušanas kampaņai, un mēs gribam tikt skaidrībā par to, kā mēs varam turpināt strādāt ar SDF," norādīja amatpersona. "Viņiem ir ļoti spēcīgas attiecības ar ASV armiju, un mēs uzskatām, ka mēs šīs attiecības varam saglabāt."

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Lēmumu par ASV karaspēka atvilkšanu no robežas Tramps pieņēmis pēc telefonsarunas ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoanu. ASV sabiedrotie kurdi par gaidāmo amerikāņu spēku atvilkšanu nav tikuši brīdināti un notikušo raksturojuši kā nodevību no sabiedroto puses un "dūrienu mugurā".

Trampa negaidītais lēmums izsaucis teju vienbalsīgu starptautisko nosodījumu, kā arī asu nopēlumu no abu lielo ASV politisko partiju puses.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu