Džonsona sarunas ar Briseli ievelkas līdz vēlai naktij (3)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Boriss Džonsons
Boriss Džonsons Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) "Brexit" sarunu delegācijas otrdien apspriedās līdz vēlai naktij, un medijos parādījās pretrunīgi vērtējumi par to norisi. Trešdien turpināsies mēģinājumi izstrādāt jaunu "Brexit" vienošanos, vēsta raidorganizācija BBC.

Otrdienas sarunas Eiropas Komisijas (EK) mītnē Briselē beidzās pret rīta pusi. Dauningstrīta pēc tam paziņoja, ka sarunas esot bijušas "konstruktīvas" un tajās panākts progress, tomēr jauna "Brexit" vienošanās pagaidām vēl nav izveidota.

Medijos parādījās ziņas, ka vienošanos varētu panākt līdz šonedēļ gaidāmajam ES samitam un ka britu valdība izrādījusi zināju piekāpšanos Īrijas-Ziemeļīrijas robežas jautājumā.

Pēc visa spriežot, Borisa Džonsona valdība ieskicējusi mehānismus, lai Ziemeļīrija turpinātu ievērot ES muitas noteikumus, ja līdz 2020.gada beigām, kad beidzas ierosinātais pārejas prezidents, nebūs panākts jauns ES-Lielbritānijas brīvās tirdzniecības līgums, norāda "Politico.eu".

Taču Dauningstrīta paziņojusi, ka "vēl ir, pie kā strādāt".

Kā zināms, patlaban noteiktais "Brexit" termiņš ir 31.oktobris. Līdz ES samitam izstāšanās līguma tekstam jābūt publicētam, lai 27 dalībvalstis var lemt par tā ratificēšanu.

Džonsons uzstāj uz izstāšanos 31.oktobrī. Taču pagājušomēnes britu parlaments pieņēma likumu, kas Džonsonam uzliek pienākumu lūgt ES termiņa pagarinājumu, ja Lielbritānijas parlaments līdz sestdienai, 19.oktobrim, nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu