Baltkrievija Krievijas nodokļu pārdales un piesārņotās naftas dēļ zaudējusi 1,5 miljardus dolāru (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Baltkrievija ir zaudējusi aptuveni 1,5 miljardus dolāru, ko tā nav saņēmu Krievijas naftas nozarē notikušās nodokļu pārdales rezultātā. Tāpat būtiskus zaudējumus radījis arī Krievijas naftas piesārņojums caurulē “Družba”. Baltkrievijas ārlietu ministra vietnieks paziņojis, ka Baltkrievija piesārņojuma dēļ zaudējusi daļu naftas eksporta uz Eiropu, vēsta “15min.lt”.

“Mūsu eksporta ienākumu zaudējumi radušies Krievijas "nodokļu manevru", naftas piesārņojuma un samazināta apjoma naftas eksporta dēļ kopumā sasniedz 1,5 miljardus dolāru,” sacīja ārlietu ministra vietnieks Andrejs Jevdočenko. Viņš uzsvēra, ka zemas kvalitātes naftas imports no Krievijas Baltkrievijas tirdzniecībā ir samazinājis uz Eiropu eksportējamo naftas īpatsvaru, un šī gada eksporta mērķi vairs neesot sasniedzami.

"Krievijas naftas sektoram ir izdevies palielināt savu daļu no Baltkrievijas ārējās tirdzniecības kopējā apjoma nodokļu pārdales rezultātā, savukārt Eiropas Savienības tirgus daļa ir samazinājusies. Tas noticis, pateicoties īslaicīgajam naftas eksporta samazinājumam," skaidroja Jevdočenko.

Iepriekš vēstīts, ka naftas piegādes no Krievijas caur Baltkrieviju uz Eiropu aprīļa otrajā pusē tika pārtrauktas, jo Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmums secināja, ka no Krievijas saņemtajā naftā ir augsts dihloretāna līmenis. Dihloretāns ir toksiska, kodīga viela. Tā rezultātā Baltkrievijai nācās samazināt pārstrādes rūpnīcu jaudu, kā arī uz laiku apturēt naftas produktu eksportu un apturēt naftas tranzītu uz rietumiem.

Kvalitātei atbilstošas naftas rezerves piegādes Baltkrievijas naftas pārstrādes rūpnīcām samazinātā apjomā atsākās aptuveni pēc divām nedēļām. Vēl pēc vairāk nekā mēneša atsākās tīras naftas eksports uz Ukrainu, Slovākiju, Ungāriju, Čehiju un nedēļu vēlāk arī uz Poliju un Vāciju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu