Amatpersonas: ASV veikušas slepenu kiberoperāciju pret Irānu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: nima; hopographer, CC BY-ND 2.0

Pēc 14.septembrī notikušajiem dronu triecieniem Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem Savienotās Valstis veikušas slepenu kiberoperāciju pret Irānu, atsaucoties uz divām ASV amatpersonām, ziņo aģentūra "Reuters".

Amatpersonas atklāja, ka operācija notika septembra beigās un tās mērķis bija ierobežot Irānas spējas izplatīt propagandu.

Taču, izskatās, ka šis kiberuzbrukums nav bijis tik plašs kā citas šādas operācijas, kas šogad veiktas pret Irānu pēc ASV drona notriekšanas jūnijā un Irānas Revolucionārās gvardes uzbrukuma naftas tankkuģiem Persijas līcī šā gada maijā.

Atbildību par 14.septembrī notikušajiem dronu triecieniem  Saūda Arābijas naftas rūpniecības objektiem uzņēmās Jemenas šiītu hutiešu nemiernieki, taču ASV, Saūda Arābija, Lielbritānija, Francija un Vācija uzskata, ka patiesībā tos noorganizēja Irāna.

Teherāna šīs apsūdzības noliegusi.

Reaģējot uz notikušo, ASV Aizsardzības ministrija nosūtījusi uz Saūda Arābiju papildu karavīrus un militāro tehniku.

Pentagons atteicās komentēt mediju ziņoto par kiberuzbrukumu.

Kiberuzbrukuma ietekmes novērtēšanai var būt nepieciešami vairāki mēneši, taču šādas operācijas tiek uztvertas kā mazāk provokatīva iespēja atspēlēties, neizraisot karu.

"Ir iespējams nodarīt kaitējumu, nenogalinot cilvēkus vai neuzspridzinot kaut ko," norādīja Vašingtonā bāzētā Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra eksperts Džeimss Lūiss, piebilstot, ka agrāk šādas iespējas nebija.

Taču viņš norādīja, ka Irānas gadījumā kā biedinājums var nelīdzēt pat tradicionāli militāri uzbrukumi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu