Ukrainas un Latvijas tieslietu ministri stiprinās sadarbību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklē Latvijas Republikas Saeimu un Ministru kabinetu
Foto: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklē Latvijas Republikas Saeimu un Ministru kabinetu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) šodien parakstīja saprašanās memorandu ar Ukrainas tieslietu ministru Denisu Maļjusku, lai veicinātu abu valstu sadarbību tiesiskuma, cilvēktiesību, tiesas pieejamības un tieslietu pārvaldes jomās, pavēstīja Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Alise Dārzniece.

Komentējot parakstīto memorandu, Bordāns uzsvēra, ka saprašanās memorands ir būtisks solis abu valstu sadarbības stiprināšanā. Tas apliecina abu valstu ciešo apņemšanos un gatavību sadarboties, daloties savstarpējā pieredzē tieslietu nozares stiprināšanā un pārvaldībā.

"Nenoliedzami, abām mūsu valstīm un to valdībām, kas vēlas reālas pārmaiņas valstī, nākas saskarties ar spēcīgu pretestību. Korupcija, nekompetence, neizdarību piesegšana - šīs visas problēmas spēlē par labu mūsu valstīm naidīgiem elementiem," sacīja Bordāns.

Viņš arī uzsvēra, ka, ņemot vērā sarežģīto situāciju Ukrainas austrumos, Ukrainai ir nepieciešama visa iespējamā palīdzība, lai nostiprinātos taisnīga valsts pārvalde un Ukraina tuvinātos Eiropas Savienībai (ES) un tās standartiem. 

Attiecīgi Bordāns Ukrainas tieslietu ministram nodevis Latvijas piedāvājumu turpmākai sadarbībai, tostarp iespēju dalīties pieredzē virknē ar tieslietu jomu saistītu jautājumu, piemēram, e-pakalpojumu ieviešanā, normatīvo aktu saskaņošanā ar ES standartiem, tiesnešu apmācībās un datu aizsardzības jomās.

Ministrijā skaidroja, ka galvenais memoranda mērķis ir veicināt sadarbību starp Latvijas un Ukrainas Tieslietu ministriju. Ņemot vērā aizvien pieaugošo tieslietu jomas nozīmi dažādos valsts attīstības procesos, memorands paredz stiprināt pušu sadarbību tiesiskuma, cilvēktiesību, tiesas pieejamības un tiesu administrēšanas jomās, veicināt kopīgu iniciatīvu un projektu attīstību Austrumu partnerības platformā "Iestāžu stiprināšana un laba pārvaldība", apmainīties ar labo praksi, ieviešot Asociācijas nolīgumu, kā arī starptautiskās konvencijas tieslietu jomā. Tāpat tas paredz apmainīties ar pieredzi un panākumiem reformu īstenošanā tieslietu jomā, dalīties viedokļos un apspriest iespējamos risinājumus tiesas izaicinājumiem, kā arī uzlabot jebkuras citas informācijas un pieredzes apmaiņu aktuālajos jautājumos.

Vienlaikus paredzēta ciešāka sadarbība starp abu valstu ministrijām valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības, tiesiskās izpratnes un tiesas pieejamības, penitenciārās sistēmas un probācijas, tiesas spriedumu izpildes, kriminālistikas ekspertīzes, korupcijas novēršanas un apkarošanas, tostarp patieso labuma guvēju atklātības nodrošināšanas, elektronisko reģistru un e-uzticamības pakalpojumu izstādes, jauno tehnoloģiju ieviešanas, kā arī alternatīvo strīdu risināšanas jomās.

Abu valstu tieslietu ministru tikšanās un memoranda parakstīšana saistīta ar Ukrainas Valsts prezidenta Volodimira Zelenska vizīti Latvijā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu