Pētījums: Latvijā 40% iedzīvotāju nelegālā interneta saturu patērē mūzikas atskaņošanai (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Latvijā 40% aptaujāto iedzīvotāju norādījuši, ka nelegālā interneta saturu patērē, lai klausītos mūziku, liecina Kultūras ministrijas pētījums par Latvijas viedtālruņu lietotāju autortiesību objektu izmantošanas paradumiem.

Tāpat nelegāla interneta saturu lieto, lai skatītos filmas (32,7%) un spēlētu spēles (32,2%), skatītos televīzijas pārraides (25,5%), vērotu sporta sacensības (24,5%) un lasītu e-grāmatas (13,6%).

Pētījumā secināts, ka 66,5% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju lieto viedtālruni, kurā ir pieejams internets. Visvairāk pētījuma respondentu lieto viedtālruni, lai internetā klausītos mūziku (62,1%), spēlētu spēles (40,2%), skatītos filmas (33,5%), televīzijas pārraides - seriālus, raidījumus un šovus - (32,5%), vērotu sporta sacensības (25,1%) un lasītu e-grāmatas (15,9%).

Kā liecina pētījuma dati, viedtālruņu lietotāju vērtējumā legāla satura lietošanu visvairāk sekmē satura kvalitāte (79%), bailes inficēt ierīci ar vīrusiem (77%), ērtāka un vienkāršāka legālā satura piedāvātāju pakalpojuma lietošana (77,3%) un plašākas satura izvēles iespējas (76%). Bailes no soda par nelegāla satura izmantošanu māc 62,5% aptaujāto, savukārt apziņa, ka nelegāla satura lietošana nav ētiska un tiesību īpašnieki nesaņem atlīdzību par savu darbu satrauc 62,3% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Savukārt nelegāla satura lietošanu viedtālrunī veicina legālā satura augstā cena (80,3%), nelegālā satura vieglā pieejamība (78,8%), plašās izvēles iespējas, ko nodrošina nelegālā satura piedāvātāji (76%), zemais risks tikt pieķertam un sodītam par nelegāla satura lietošanu (73,8%), grūtības atšķirt legālu saturu no nelegāla (73,5%) un arīdzan vēlamā satura vienkārša un tūlītēja nepieejamība (71,8%), liecina pētījuma dati.

Kultūras ministrijas Autortiesību nodaļas vadītāja Linda Zommere atzīmē, ka pētījumu rezultāti apliecina, ka nelegāla satura kopēšana viedtālrunī ir niecīga.

"Līdz ar to Kultūras ministrija neredz nepieciešamību papildināt tukšo materiālo nesēju sarakstu, par kuriem maksājama atlīdzība autortiesību un blakustiesību īpašniekiem, iekļaujot tajā viedtālruņus,"

viņa teica.

Tajā pašā laikā viņa piebilda, ka diemžēl viedtālruņos daudz tiek lietots arī nelegāls saturs. "Analizējot pētījuma rezultātus, secinām, ka Latvijas iedzīvotājiem joprojām ir grūtības atšķirt legāla satura piedāvājumus no nelegāla, tāpēc ministrija turpinās attīstīt, papildināt un popularizēt uzturēto portālu "www.nemdrosi.lv", kurā atrodama informācija par Latvijā pieejamām legālām platformām," norādīja Zommere.

Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka sacīja, ka visbiežāk nelegālo saturu patērē jaunietis, kura ikmēneša ienākumi ir vidēji 800 eiro un dzīvo lielākā pilsētā. 

"Tas ir interesanti, ka iedzīvotāji, kuriem ir lielāki ienākumi, nelegālo interneta saturu patērē vairāk nekā tie, kuru ienākumi ir mazāki. Pētījumā iezīmējas tendence, ka visvairāk nelegālais interneta saturs patērēts, lai klausītos mūziku vai spēlētu spēles,"

viņš secināja. 

Pētījumu šī gada jūlijā veica Sauka sadarbībā ar pētījumu kompāniju SKDS. Pētījumā savās dzīvesvietās intervēti 1117 visu Latvijas reģionu pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu