"Financial Times" uzteic Ventspils brīvostu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogļu pārkraušana ostā. Ilustratīvs foto
Ogļu pārkraušana ostā. Ilustratīvs foto Foto: Reuters/LETA

Britu laikraksta "Financial Times" izdevumā "fDi Intelligence" publicētajā pētījumā "Brīvās ekonomiskās zonas 2019" atsevišķās kategorijās izcelta arī Ventspils brīvosta.

Pētījumā piekto gadu pēc kārtas par kopumā pievilcīgāko brīvo ekonomisko zonu atzīta "DMCC" Apvienotajos Arābu Emirātos, bet tajā ir vēl virkne kategoriju, kurās izcelta arī Ventspils. Kā informēja Ventspils brīvostas pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Ieviņa, Ventspils brīvosta, piemēram, izcelta kā laba vieta lielo nomnieku biznesa attīstībai pasaulē.

Ventspils brīvosta atzīta arī par otru labāko vietu starp brīvajām ekonomiskajām zonām mazo un vidējo komersantu biznesa attīstībai Eiropā. Ventspils brīvostai piešķirtas arī speciālbalvas - par eksporta veicināšanu, klāsteru attīstību, pārrobežu sadarbību, ražošanas paplašināšanos, infrastruktūras attīstību un atbalstu jaunuzņēmumiem.

Arī citas Latvijas speciālās ekonomiskās zonas pieteikušās "fDi Intelligence" vērtējumam. Liepājas speciālā ekonomiskā zona saņēmusi balvu par aviācijas attīstību, kā arī speciālbalvas par infrastruktūras attīstību un ostas attīstību. Savukārt Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona saņēmusi speciālbalvas par biznesa stimulēšanu un talantu piesaisti.

"Tiesneši akcentējuši, ka Ventspils brīvosta ir viena no izmaksu ziņā vispievilcīgākajām teritorijām Eiropā, ja analizē pieejamos nodokļu atvieglojumus, īpaši pēc nomnieku specifiskajām prasībām celtās ražošanas ēkas un infrastruktūru. Pētījumā novērtēts rūpnieciskās izlaides apjoma pieaugums, kā arī paredzamais nomājamo industriālo teritoriju palielinājums pēc jauno rūpniecisko ēku uzbūvēšanas. Šajā kategorijā aiz Ventspils brīvostas ierindojas "Tanger Med" zona Marokā. Savukārt Eiropas reģionā Ventspils brīvostai šajā kategorijā seko "Walbrzych" speciālā ekonomiskā zona "InvestPark" Polijā," teica Ieviņa.

Viņa teica, ka arī kategorijā "Top zonas mazo un vidējo uzņēmumu attīstībai" Ventspils brīvosta ieguvusi ļoti augstu vērtējumu - otro vietu Eiropas reģionā. Par perspektīvāko Eiropā nosaukta Lodzas Speciālā ekonomiskā zona Polijā. Tiesneši akcentējuši Ventspils pašvaldības piedāvātos biznesa inkubācijas pakalpojumus jaunuzņēmumiem un mazajiem un vidējiem komersantiem, piemēram, iespēju izmantot Biznesa atbalsta centru visu diennakti, koprades un ofisa telpas. Uzteikta arī ciešā sadarbība ar pašvaldību, kas veicina biznesam draudzīgas politikas ieviešanu.

"fDi Intelligence" pētījumu "Brīvās ekonomiskās zonas 2019" veic katru gadu ar mērķi identificēt perspektīvākās šī virziena teritorijas gan pasaulē, gan katrā reģionā atsevišķi. Šogad tajā piedalījās 85 speciālās ekonomiskās zonas no visas pasaules. Katru pieteikumu izvērtē tiesnešu komisija, izvirzot vispārējos uzvarētājus, nosakot uzvarētājus atsevišķās kategorijās un piešķirot īpašās balvas.

"fDi Intelligence" kopumā nosaucis speciālo balvu saņēmējus 37 kategorijās. Ventspils brīvosta ieguvusi speciālbalvas piecās kategorijās.

Speciālbalva "Klāsteru attīstība" piešķirta, novērtējot paveikto informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) uzņēmumu attīstības veicināšanā. Īpaši uzteikta sadarbība starp Biznesa atbalsta centru, Ventspils Augstskolu, Digitālo centru un citām institūcijām, lai sekmētu IKT attīstību, kā arī plānotā zinātnes un inovāciju centra celtniecība. Speciālbalva "Pārrobežu sadarbība" Ventspils brīvostai dota par aktīvu dalību dažādās starptautiskās iniciatīvās, īpaši veicinot sadarbību ar Āzijas valstīm. Speciālbalva "Ražošanas paplašināšanās" piešķirta, akcentējot uzņēmumu apņemšanos paplašināt esošo darbību tieši Ventspilī. Šādi piemēri Ventspilī ir vairāki - piemēram, "Bucher Municipal", vai "Hansamatrix Ventspils".

Speciālbalva "Infrastruktūras attīstība" Ventspils brīvostai "fDi Intelligence" pētījumā nav pirmo gadu. Arī šoreiz tiesneši uzteikuši Ventspils brīvostas aktivitātes jaunu ražošanas telpu būvniecībā un infrastruktūras pielāgošanā nomnieku vajadzībām. Piektā speciālbalva Ventspilij piešķirta par atbalstu jaunuzņēmumiem. Šo balvu Ventspils saņēmusi galvenokārt par 2018.gadā atvērto Biznesa atbalsta centru, kas piedāvā plašu pakalpojumu klāstu jaunuzņēmumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu