Sākas sestais Rīgas Starptautiskais kino festivāls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Riga IFF"
"Riga IFF" Foto: Pēteris Vīksna

17. oktobrī greznākajā un senākajā Rīgas kinoteātrī "Splendid Palace" svinīgā gaisotnē ar Ginta Zilbaloža animācijas filmas "Projām" nacionālo pirmizrādi tiks atklāts lielākais starptautiskais kino festivāls Latvijā – Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF), kas vienpadsmit dienās izrādīs teju 150 filmas no visas pasaules, vienlaikus un vienviet pulcējot gan plašu kino mīļu loku, gan rūdītus profesionāļus. Savukārt Riga IFF noslēgumā apbalvos pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētājus.

“Mēs veidojam festivālu balstoties pārliecībā, ka labs kino veicina inteliģentu, brīvi domājušu, aktīvu un saliedētu sabiedrību. Mēs zinām, ka kino ar skatītāju spēj runāt bezgalīgi daudzos veidos; tas var būt nepieradināts, poētisks, dokumentāls, politisks, izglītojošs, šokējošs, atbruņojošs, fascinējošs, reizēm arī nesaprotams.

Tā ir cilvēka saruna ar cilvēku, un šo sarunu mēs vēlamies veicināt,”

saka "Riga IFF" direktore Liene Treimane.

Festivāla «Riga IFF» direktore Liene Treimane
Festivāla «Riga IFF» direktore Liene Treimane Foto: Pēteris Vīksna

Šogad festivālā, kas norisināsies līdz 27. oktobrim, tiks izrādītas 148 filmas 11 tematiskajās programmās, no kurām katrs var atrast savai gaumei un interesēm atbilstošu. Ievērojamu pasaules režisoru filmas, vērtīgākais no jaunākā Eiropas un pasaules festivālu kino, Latvijā tapušu filmu pirmizrādes, drosmīgas debijas filmas, spēcīgs un emocionāls autorkino. Spēlfilmas, dokumentālās filmas, īsfilmas un animācijas filmas gan bērniem, gan pieaugušajiem – tās tiks izrādītas ne tikai festivāla galvenajā mājvietā – kinoteātrī Splendid Palace, bet arī kinoteātros "K.Suns" un "Kino bize", Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un Kaņepes kultūras centrā.

Apliecinājums tam, ka "Riga IFF" izrāda izcilu jaunāko kino, ir fakts, ka septiņas no Eiropas filmām, kas redzamas programmās, ir izvirzītas ASV Kinoakadēmijas Oskara balvai, pretendējot uz titulu Labākā starptautiskā spēlfilma. Savā starpā par šo balvu sacentīsies gan Dienvidkorejas izvirzītais un Kannu festivālā uzvaru ieguvušais "Parazīts", gan spēcīgā Krievijas nominante – drāma "Maikste", kas ar sievietes acīm skatās uz skaudro pēckara periodu Ļeņingradā un kopš pirmizrādes Kannu kinofestivālā kļuvusi par sensāciju.

Rumānija Oskaram izvirzījusi rumāņu jaunā viļņa ievērojamākā režisora Kornelju Porumboju kriminālkomēdiju "Svilpotāji" u.c.

Lai skatītājam būtu vieglāk orientēties plašajā piedāvājumā, šogad festivāla filmu katalogā un mājas lapā rigaiff.lv pie filmām publicēti kuratoru padomi, kam pievērst uzmanību, skatoties filmu.

"Riga IFF" pulcēs arī vairākus simtus viesu no starptautiskās kino profesionāļu vides, jo festivālā norisināsies arī pasākumu programma industrijas speciālistiem, publiskas diskusijas, kā arī ekskluzīvas tikšanās ar filmu veidotājiem, dodot iespēju skatītājiem uzdot savus jautājumus. Kā katru gadu, "Riga IFF" noslēgumā tiks apbalvoti pilnmetrāžas kino, īsfilmu un mūzikas video konkursu uzvarētāji.

Pilna festivāla programma un biļetes pieejamas festivāla mājas lapā rigaiff.lv.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu