Ziemeļīrijas DUP neatbalstīs topošo "Brexit" vienošanos

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP) paziņojusi, ka neatbalstīs "Brexit" vienošos, pie kuras šobrīd strādā Londona un Brisele.

DUP paziņojums ir nopietns trieciens Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam pirms Eiropas Savienības (ES) līderu samita, kas šodien sākas Briselē.

Džonsons cer samitā panākt vienošanos, lai Lielbritānija varētu 31.oktobrī izstāties no ES organizētā veidā. Taču, ja vienošanos neizdosies panākt,  likums nosaka, ka viņam ir jāpieprasa vēlreiz atlikt "Brexit".

Lielbritānijas un ES sarunvedēji pēdējās dienas nenogurstoši strādājuši, lai panāktu kompromisu jautājumā par Ziemeļīrijas un Īrijas robežu, kas izvērties par sarežģītāko "Brexit" sarunu jautājumu.

Taču DUP, kas atbalsta Džonsona valdību, paziņojusi, ka topošā vienošanās viņiem ir  nepieņemama.

DUP nostāja var pamudināt arī eiroskeptiski noskaņotos deputātus, kas pārstāv Džonsona vadīto Konservatīvo partiju, balsot pret šo vienošanos, ja tā tiks nodota ratificēšanai parlamentā.

DUP paziņoja, ka nevar atbalstīt ierosinājumus muitas jautājumos. Paziņojumā arī norādīts, ka joprojām nav skaidrības arī par pievienotās vērtības nodokli.

"Mēs turpināsim strādāt ar valdību, lai mēģinātu panākt saprātīgu vienošanos, kas der Ziemeļīrijai un aizsargā Apvienotās Karalistes ekonomiku un konstitucionālo integritāti," teikts DUP paziņojumā.

DUP ir desmit vietas parlamentā.

Ņemot vērā faktu, ka daži deputāti var nepiedalīties balsojumā, Džonsonam vienošanās apstiprināšanai nepieciešams vismaz 320 deputātu atbalsts parlamentā, kur ir 650 vietas.

Parlaments sestdien sapulcēsies uz ārkārtas sēdi, kas būs pirmais šāds gadījums kopš 1982.gadā notikušā Argentīnas iebrukuma Folklenda salās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu