Parīzes zoodārzā apskatāma dzīva "pļeka"

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zooloģiskajā dārzā Parīzē apskatei būs pieejams noslēpumains dzīvs radījums, ko varētu dēvēt par "pļeku" (latīniski - physarum polycephalum). Tas ir dzeltenīgs organisms, kas varētu piederēt sēņu pasaulei, taču uzvedas kā dzīvnieks. Piedevām tam ir aptuveni 720 dzimumi.

Jaunākais eksponāts, kas no sestdienas būs aplūkojams Parīzes zooloģiskajā dārzā, ir dzīva radība, kam nav ne mutes, ne gremošanas sistēmas, ne acu, taču piemīt spēja atpazīt barību un to apēst, ziņo aģentūra Reuters.

Tāpat šai radībai ir aptuveni 720 dzimumu, tā pārvietojas bez kājām un spārniem, kā arī spēj dažu minūšu laikā sadziedēt rētu, ja tiek pārgriezta uz pusēm.

Foto: Reuters/ScanPix

""Pļeka" ir dzīva radība, kas pieskaitāma dabas noslēpumiem," sacījis Parīzes Dabas vēstures muzeja direktors Bruno Dāvids. "Tā pārsteidz, jo prot mācīties pat bez smadzenēm. Un, ja divas "pļekas" savieno, tā, kura ir mācījusies, savas zināšanas nodod otrai."

Parīzē apskatāmai radījums nodēvēts par godu 1958.gada zinātniskās fantastikas filmai The Blob, kurā galveno lomu atveidoja slavenais Stīvs Makvīns. Šajā filmā citplanētu radījums aprija visu, kas gadījās tam ceļā.

"Mēs pilnīgi droši zinām, ka tas nav augs, taču nezinām, vai tas ir dzīvnieks vai sēne," sacījis Dāvids. "Tas uzvedas pārsteidzoši, ja ir sēne. Tam piemīt dzīvnieka uzvedības, tas spēj mācīties."

Foto: Reuters/ScanPix
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu