Eksperte: Tuvākajā desmitgadē pasaulē gaidāms mājputnu gaļas ražošanas apmēru pieaugums (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka/LETA

Mājputnu gaļa ir vienīgais gaļas veids, kuras ražošanas un patēriņš pasaulē līdz 2030.gadam augs, ceturtdien putnu gaļas ražotāja "Putnu fabrikas "Ķekava"" rīkotā pasākumā pauda Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

Viņa sacīja, ka, pēc Eiropas Komisijas (EK) prognozēm, putnu gaļas patēriņš pasaulē nākotnē pieaugs, un tas ir saistīts ar mazākām ražošanas izmaksām salīdzinājumā ar citām gaļas nozarēm, īsāku mājputnu audzēšanas laiku un nepastāvošiem reliģiskiem ierobežojumiem.

Tāpat Freimane piebilda, ka ES putnu gaļas eksports turpmākajos desmit gados arvien pieaugs, pateicoties globālajam pieprasījuma kāpumam, jo īpaši Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Āzijas valstīs.

Viņa arī atzīmēja, ka Latvijā pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) gaļas nozarē ir sasniegts būtisks pašnodrošinājuma pieaugums - Latvijā tiek saražots vairāk gaļas, nekā patērēts.

Arī "Putnu fabrikas "Ķekava"" valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičs, iepazīstinot ar Latvijas un pasaules gaļas pārstrādes tirgus tendencēm, sacīja, ka putnu gaļa ir straujāk augošais gaļas tirgus segments pasaulē. Putnu gaļas ražošana pasaulē aug par apmēram 3% ik gadu, tādējādi putnu gaļa patēriņa ziņā nākotnē varētu apsteigt pašreizējo gaļas patēriņa līderi - cūkgaļu.

Pēc viņa sacītā, 2027.gadā putnu gaļa varētu veidot 40% no kopējās gaļas ražošanas apmēra.

Tāpat Pranckevičs norādīja, ka Latvijā 43% no gaļas tirgus veido cūkgaļa, 37% - putnu gaļa, 19% - liellopu gaļa un 1% citu dzīvnieku gaļa.

Vienlaikus viņš vērsa uzmanību uz to, ka 68% no kopējā putnu gaļas patēriņa Latvijā ir importētā produkcija, tostarp 27% tiek ievesti no Polijas.

Pranckevičs atzīmēja, lai arī patērētājam ir jādod izvēles iespējas, ir jābūt arī strikti regulētai kvalitātes kontrolei, kā arī ir jānodrošina patērētāju aizsardzība pret dažādām saslimšanām. Tāpēc nozares izaicinājums ilgtermiņā ir kvalitāte, ņemot vērā arī līgumus ar "Mercosur" valstīm un pirms pāris gadiem noslēgto līgumu ar Ukrainu par tās gaļas importu ES. 

Tāpat starp nozares izaicinājumiem, pēc viņa teiktā, ir mīti par putnu gaļu, tostarp maldīgais priekšstats, ka mājputni dzīves laikā ir saskārušies ar antibiotiku klātbūtni. Tāpat arvien vairāk cilvēku samazina gaļas patēriņu uzturā.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko atzīmēja, ka putnu gaļas patēriņš pieaug un 2050.gadā tas varētu būt divas reizes lielāks nekā 2005.gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu