Ārvalstu kritiķi slavē jauno HBO seriālu "Sargi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
HBO seriāls "Sargi"
HBO seriāls "Sargi" Foto: HBO

“Drosmīgs, elpu aizraujošs un polarizējošs stāsts”, “zvaigžņotas komandas panākts HBO jaunākais sasniegums”, “Sargi ir fantastiski!” – tās ir vien dažas no prominentu, starptautiski atzītu kritiķu atsauksmēm pēc jaunā HBO seriāla "Sargi" (Watchmen)  noskatīšanās. 

Pēc slavenās komiksu sērijas motīviem ar tādu pašu nosaukumu veidoto seriālu Latvijā no 21. oktobra demonstrēs LMT mājas viedtelevīzija.

Lai arī seriāla "Sargi" veidotāji uzsver – nebūt nav nepieciešams zināt jau ikoniskās komiksu sērijas notikumus vai arī būt režisora Zeka Snaidera filmas ar tādu pašu nosaukumu cienītājam, lai orientētos jaunā fantāzijas seriāla līkločos, piedāvājam iepazīties ar komiksa Sargi vēsturi, kas padzēsa šauro līniju starp ļauno un labo, un lika uzdot jautājumu, vai varonis vienmēr ir pozitīvs tēls.

Seriālu pasaules grāvēju autors

Jā, producents, komiksu autors un scenārists Daimons Lindelofs (Damon Lideloff) spēj ja ne visu, kam pieskaras, pārvērst zeltā, tad noteikti sagādāt vismaz dažas balvas zelta statuešu formātā. Starp lielākajiem viņa veikumiem var minēt slavenos seriālus "Pazudušie" (Lost) un "Atstātie" (Leftovers).

Seriāla "Sargi" reklāmas rullītis

Uz kulta komiksa lauriem

Seriāls veidots pēc DC Comics grafiskās noveles "Sargi", kas 12 turpinājumos tika izdota no 1986. gada. Jau tobrīd kritiķi uzskatīja to par būtisku pavērsienu komisku žanrā, jo "Sargi" dekonstruēja supervaroņu tēlu. Rakstnieka Alana Mūra un mākslinieka Deiva Gibonsa radītā komiska darbība notiek alternatīvajā realitātē – astoņdesmitajos gados. Tajā supervaroņi ir būtiski ietekmējuši vēstures gaitu – ASV ir uzvarējusi Vjetnamas karā, Votergeita nekad nav atklāta un ASV un PSRS ir uz Trešā Pasaules kara sliekšņa. Savukārt paši supervaroņi ir vai nu aizgājuši pensijā, vai arī kļuvuši par valdības aģentiem, jo kostīmu lietošana supervaroņa darbā ir aizliegta.

Seriāls nav komiksu grāmatas ekranizācija

Lai arī komikss "Sargi" ir īsts sava žanra kanons, Lidelovs tomēr ir nolēmis veidot savu stāstu. Seriāla darbība norisinās mūsdienās, un komiksos attēlotie notikumi ir tikai pagātnes fons. Lindelovs arī ir uzrakstījis vēstījumu īpaši komiksa "Sargi" faniem, kur cita starpā norādījis:

“Mans mērķis nebija adaptēt 12 komiksu grāmatas, ko Mūrs un Gibsons radīja pirms 30 gadiem. Šie komiksi ir svētā zeme, tie netiks pārstāstīti, pārstrādāti, pārproducēti vai pārstartēti. Taču tie tiks remiksēti…

Šie 12 oriģinālie izdevumi ir mūsu Vecā Derība. Kad parādījās Jaunā Derība, tā neizdzēsa pirms tam radīto. Radīšana. Ēdenes dārzs. Ābrams un Īzaks. Plūdi. Tas viss ir noticis. Un tāpat būs ar “Sargiem”. Komediants mira. Dens un Lorija iemīlējās. Ozimandiass izglāba pasauli un Dr.Manhetens to atstāja uzreiz, kad bija uzspēris gaisā Roršarhu Antarktīdas aukstajos plašumos.”

Pārkāpj savu nerakstīto likumu

Lai arī Lindelovs strikti turējies pie paša uzstādītā principa – nekad nestrādāt ar vienu aktieri divas reizes, tomēr, veidojot seriālu "Sargi", viņš šo paša pieņemto nerakstīto likumu ir pārkāpis, kā galvenās lomas atveidotāju uzaicinot “oskaroto” un arī ar Emmy apbalvoto aktrisi Regīnu Kingu. Viņa būs viens no seriāla "Sargi" centrālajiem tēliem, attēlojot detektīvi Andželu Abāru (un Māsu Nakti). Jāatzīmē, ka līdz ar Kingu seriālā būs redzami arī citi jaudīgi aktieri, tostarp Džeremijs Aironss (Jeremy Irons), Džīna Smārta (Jean Smart), Tims Bleiks Nelsons (Tim Blake Nelson) un citi.

Ieteikums pārāk nepieķerties…

Seriāls "Sargi" veidots, lai izstāstītu stāstu vienas sezonas ietvaros, tā vismaz apgalvo šova veidotājs Lindelovs. Taču jau tagad skaidrs, ka tā nākotne lielā mērā būs atkarīga no pirmās sezonas panākumiem.

“Mēs gribam redzēt, kā jūs to uztversiet. Ja pēc seriāla iznākšanas būs skaidrs, ka jūs esat izsalkuši redzēt vēl, mēs noteikti to ņemsim vērā. Taču šobrīd mēs vēlamies jūsu vērtējumam nodot deviņas epizodes, kas nodod pilnīgu, absolūtu un aizraujošu stāstu,”

publiski paudis Lindelovs.

Un ko tad saka kritiķi?

Lai viņu vārdi runā paši.

"Decider": Drosmīgi, elpu aizraujoši un polarizējoši. Sargi ir īsts triumfs.

"Hollywood Reporter": Ar zvaigžņotās komandas palīdzību Deimona Lindelova ceļojums komiksu pasaulē ir HBO jaunākais sasniegums.

Kriss Evandželista, "Slash Films": Sargi ir fantastiski!

Raksts tapis sadarbībā ar LMT mājas viedtelevīziju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu