Sīrijas kurdi gatavi ievērot pamieru, par ko vienojušās Turcija un ASV

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP / Scanpix

Kurdu vadītais nemiernieku grupējums Sīrijas Demokrātiskie spēki ceturtdien paziņoja, ka ir gatavs ievērot ugunspārtraukšanu, par kuru ir vienojušās ASV un Turcija.

"Mēs esam gatavi ievērot ugunspārtraukšanu" rajonā no Rasalainas līdz Talabjadai, kurdu telekanālam paziņoja Sīrijas Demokrātisko spēku vadītājs Mazlums Abdi.

"Mēs neesam apsprieduši citu rajonu likteni," viņš sacīja, runājot par Sīrijas ziemeļaustrumu teritorijas daļām, kur Turcija grib izveidot tā saukto "drošo zonu".

Turcija ceturtdien paziņoja, ka ir piekritusi apturēt savu ofensīvu Sīrijā uz piecām dienām, lai kurdu spēki varētu atstāt pierobežas rajonus.

Lielbritānijā bāzētā Sīrijas aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) pavēstīja, ka bruņotas sadursmes Rasalainā turpinājušās, neraugoties uz ziņām par panākto vienošanos.

Saskaņā ar SOHR datiem Turcijas 9.oktobrī uzsāktajā ofensīvā ir nogalināti desmitiem civiliedzīvotāju, bet vēl 300 tūkstoši devušies bēgļu gaitās.  

Abdi aicināja Vašingtonu garantēt šo bēgļu atgriešanos un nodrošināt, lai šajā reģionā nenotiktu "demogrāfiskas pārmaiņas".

Turcija grib izveidot buferzonu Sīrijā 30 kilometrus platā joslā gar abu valstu robežu, lai ierobežotu kurdu kaujinieku darbību un tur izmitinātu daļu no 3,6 miljoniem sīriešu bēgļu, kas pašlaik dzīvo Turcijā.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu