Katalāņu separātistu ģenerālstreika dēļ Katalonijā atcelti reisi un bloķēti ceļi

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Katalonijā piektdien atcelti reisi un bloķēti autoceļi saistībā ar katalāņu separātistu izsludināto ģenerālstreiku, protestējot pret Spānijas Augstākās tiesas lēmumu notiesāt deviņus separātistu līderus. 

Barselonas lidostā piektdien atcelti desmitiem reisu, kurus galvenokārt apkalpo lidsabiedrības "Iberia" un "Vueling". 

Savus darba instrumentus piektdien nolika arī ostā strādājošie un Vācijas autobūves kompānijas "Volkswagen" meitasuzņēmuma "Seat" darbinieki. Slēgti Katalonijā lielākā lielveikalu tīkla "Bonpreu" veikali. 

Dzelzceļa satiksmi streiks nav traucējis, bet Barselonas centrālajā stacijā pastiprināti drošības pasākumi, vēstīja vietējie mediji. 

Demonstranti daudzviet bloķējuši ceļus. 

Spānijas Satiksmes ministrija ziņo, ka katalāņu separātisti bloķējuši satiksmi divos maršrutos starp Spāniju un Franciju, piekto dienu turpinot protestus pret deviņu savu līderu notiesāšanu.

Ministrija informējusi, ka demonstranti netālu no robežas bloķējuši autoceļu AP7 Honkuerā netālu no Žironas Spānijas austrumos, kā arī autoceļu N-II.

Pēcpusdienā Barselonā gaidāmi pieci "Gājieni brīvībai", kurā piedalīsies cilvēki, kas pēdējo dienu laikā ieradušies pilsētā no dažādiem reģiona nostūriem. 

Barselonā jau ceturto nakti izcēlusies vardarbība, separātistiem dedzinot barikādes un iesaistoties sadursmēs ar policiju. 

Simtiem jauniešu skandinot "neatkarība", ceturtdienas vakarā Barselonas centrā aizdedzināja improvizētas ceļu barjeras, ar tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem apmētāja policistus, kas atbildēja ar ūdens lielgabaliem un gumijas lodēm.

Policija informēja, ka saistībā ar nemieriem aizturēti vismaz 11 cilvēki. 

Jau vēstīts, ka Spānijas Augstākā tiesa pirmdien piesprieda 13 gadu cietumsodu bijušajam Katalonijas vicepremjeram Urialam Džunkerasam, atzīstot viņu par vainīgu musināšanā uz dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanā.

Vēl trim katalāņu separātistu līderiem, kas stājās tiesas priekšā saistībā ar neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gadā, piespriesti 12 gadu ilgi cietumsodi, bet pieciem citiem apsūdzētajiem - nedaudz īsāki cietumsodi.

Pēc sprieduma pasludināšanas Katalonijā jau vairākas dienas notiek protesti, kas dažkārt pārauguši sadursmēs ar policiju. Vairāki cilvēki ievainoti.

Separātistu līderi mudinājuši nepieļaut vardarbību un aicinājuši protestu paust miermīlīgā formā.

Katalāņu neatkarības jautājums pēc Augstākās tiesas lēmuma nonācis politisko debašu krustugunīs pirms 10.novembrī gaidāmajām Spānijas parlamenta vēlēšanām, kas būs ceturtās četru gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu