Par marihuānas audzēšanu Lietuvas pierobežā piespriež nosacītu sodu un piespiedu darbu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters / Scanpix

Zemgales rajona tiesa Dobelē diviem vīriešiem, kas Lietuvas pierobežā audzējuši marihuānu, piespriedusi piespiedu darbu, bet vienam no apsūdzētājiem arī nosacītu brīvības atņemšanu.

Abi vīrieši bija apsūdzēti par narkotiskās vielas saturošu augu neatļautu sēšanu grupā, par ko maksimālais sods ir brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem. Tāpat vienam no apsūdzētajiem bija celta apsūdzība par narkotisko vai psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu bez nolūka tās realizēt, par ko var sodīt arī ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem.

Lieta izskatīta vienā dienā, un abi atzīti par vainīgiem.

Tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone aģentūru LETA informēja, ka vienam no vīriešiem, kas apsūdzēts pēc diviem Krimināllikuma pantiem, kā galējais sods noteikta brīvības atņemšana uz diviem gadiem, piespiedu darbs uz 220 stundām, nekonfiscējot mantu. Noteikts arī, ka sods izciešams nosacīti ar pārbaudes laiku uz trim gadiem.

Savukārt otrs vīrietis sodīts ar piespiedu darbu uz 250 stundām. Soda termiņā ietverts aizturēšanā pavadītais laiks, kas atbilst 24 piespiedu darba stundām.  

Tāpat no abiem solidāri par labu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) piedzīti procesuālie izdevumi par mantas fizisko apsardzi, kā arī procesuālie izdevumi par labu Nodrošinājuma valsts aģentūrai par lietisko pierādījumu glabāšanu.

Spriedums ir stājies spēkā.

Jau vēstīts, ka 2018.gada martā VID amatpersonas, veicot kratīšanu kādas mājas teritorijā Lietuvas pierobežā, atklāja, ka siltumnīcā ir ierīkota marihuānas audzētava. Vienā no siltumnīcas telpām atradās apmēram 50 centimetrus gari 663 marihuānas stādi, kā arī viss nepieciešamais to audzēšanai - siltumapgāde, ūdens apgāde, ventilācija, gaisa kondicionēšana, elektroapgādes ierīces, gaisa temperatūras mērīšanas termometri, puķu podi un citi priekšmeti, kas apskates laikā izņemti.

Kriminālprocesa ietvaros izņemtie augi tika nosūtīti ķīmiskajai ekspertīzei. Ekspertu atzinums apstiprināja, ka izņemtie augi ir kanabiss jeb marihuāna. To kopējais daudzums ir septiņi kilogrami.

Noziegumā iesaistītās personas - 1974.gadā un 1985.gadā dzimušie Latvijas pilsoņi - izmeklēšanas gaitā atzīti par aizdomās turētajiem.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un kriminālprocesu varētu nodot kriminālvajāšanas uzsākšanai. 2018.gada 8.oktobrī kriminālprocess nosūtīts Dobeles rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc Krimināllikuma 253.panta pirmajā daļā un 256.panta otrajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, un prokuratūra lietu nodevusi tiesai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu