Edgars Točs - no darba mēbeļu veikalā līdz olimpiskajām spēlēm

CopyDraugiem X Whatsapp

TVNET sporta podkāsta "Čempionu brokastis" 5. epizodē uz sarunu aicinājām vienu no Latvijas vadošajiem pludmales volejbolistiem Edgaru Toču, kurš vēl pirms pusotra gada bija tuvu tam, lai beigtu profesionāla sportista karjeru, taču nu viņš kopā ar pārinieku Mārtiņu Pļaviņu ir kvalificējies 2020. gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. "Veselam cilvēkam nav vārda nevaru, ir tikai pagaidām nesanāk."

TVNET pirms nepilna gada dalījās ar Toča stāstu par sarežģīto lēmumu - beigt sportista karjeru vai apvienot spēkus pludmales volejbolā ar Pļaviņu. Šobrīd ir pilnībā skaidrs, ka Edgars izdarīja pareizo izvēli... 

Pirms nepilna mēneša Pļaviņš/Točs un arī Latvijas dāmu pludmales volejbola duets Anastasija Kravčenoka/Tīna Graudiņa turnīrā Ķīnā izcīnīja tiesības nākamgad piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs.

Izšķirošajā cīņā par olimpisko ceļazīmi Pļaviņš/Točs pārspēja šā gada Eiropas vicečempionus Krievijas pludmales volejbolistus Iļju Lešukovu un Konstantīnu Semeņovu.

"Spēles varbūt pat nebija tās labākās, bet psiholoģiski pārvarējām grūtos brīžus. Jo mazāk ceri, jo labāk sanāk," sacīja Točs, kurš nākamgad būs olimpisko spēļu debitants. 

Točs ar Pļaviņu kopā spēlē tikai otro sezonu. 2018. gada janvārī pirmajā kopīgajā turnīrā, kas bija 4 zvaigžņu Pasaules kausa posms Hāgā (Nīderlande), viņiem izdevās izcīnīt zeltu.

"Kavēsies atmiņās, kad būsi pensijā, sēdēsi garāžā ar čaļiem. Pagaidām skats ir tikai uz priekšu. Nemēģinām peldēties tajā, ko esam sasnieguši. Tas tikai bremzēs izaugsmi," teica Točs. 

Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā nebija ne naudas balvu, ne reitinga punktu. Cīņa bija tikai par olimpisko ceļazīmi - vai nu ir, vai nu nav...

"Bija ļoti vējains, un vējā mums nepatīk spēlēt. Man jau tā piespēle staigā kā bērni Helovīnā pa mājām - bumba lidoja pa labi, pa kreisi. Tomēr spēlējām atbrīvoti, lai gan bieži bijām iedzinējos."

Točs mēdz konsultēties ar Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) psiholoģi Daci Eikenu. "Viņa uzvedina uz pareizā ceļa. Pirmkārt, ļoti labs cilvēks ar kuru izrunāties, un tas paliek tikai jūsu starpā," saka Točs.

"Visvairāk vajag palīdzību, kad ir brīvais laiks. Tad tu sāc domāt par lietām, kas un kā būs. Visu laiku esi ritmā, bet no tā izejot, neesi vairs savā vidē - tā kā alnis ieskrien pilsētā."

Točs atzīst, ka sportisti ar LOV un sponsoru atbalstu var justies kā prinči un princeses. Tomēr Latvijā bieži vien sportā vispirms jāuzrāda rezultāti, lai iegūtu finansiālas iespējas turpināt sportista gaitas augstākajā līmenī. Tāpēc ir risks, ka Latvijas sports var pazaudēt talantīgus jauniešus.

"Atceros, ka nesu mēbeles uz piekto stāvu, strādājot mēbeļu veikalā, lai aizbrauktu uz sacensībām pie Melnās jūras Anapā. Nav viegli, ja neesi rīdzinieks, vasaras nācās pavadīt uz matračiem. Bija jāmeklē visādi varianti līdz konkrētam laika posmam. Man tolaik paveicās, ka klubs un vecāki palīdzēja ar naudām. Ja tu esi pats par sevi, tad ir grūtāk. Ja rezultāti būs arī turpmāk, sistēma būtu jāsakārto, lai tā būtu ar pakāpieniem uz augšu."

Nepilnu 31 gadu vecais Točs ir jaunākais spēlētājs Latvijas pludmales volejbola vadošajā četriniekā - Pļaviņam 34, Aleksandram Samoilovam 34, Jānim Šmēdiņam 32.

Točs ir pārliecināts, ka pie labas veselības un veiksmes pludmales volejbolu var spēlēt līdz pat 45 gadu vecumam.

Pasaulē vadošais pludmales volejbola duets ir norvēģi Anderss Mols un Kristians Sērums. Interesanti, ka viņi mēdz aicināt Toču un Pļaviņu uz sparingiem.

"Varbūt uz Ēģipti atbrauks kādi sparingi. Pagājušajā gadā mūs aicināja krievi un norvēģi. Norvēģijā ir speciāla internāta skola. Viņiem ir projekts, kurā piesaistīto sponsoru naudu novirza arī tām komandām, kuras nav tik spēcīgas. Viņi vēlas pacelt līmeni, lai nav tikai pirmais pāris, bet darbotos sistēma."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu