Krasnojarskas apgabalā, sabrūkot dambim, četrus metrus augsti viļņi aizskalo zeltraču ciemu (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pagājušajā naktī Krievijā, Krasnojarska apgabala Kuraginkas rajonā sabrucis uz Seibas upes izveidotais dambis, appludinot divas pagaidu uzturēšanās vietas, kas veidotas no celtnieku vagoniņiem. Negadījuma brīdī tajos uzturējušies līdz pat 80 cilvēkiem. Pašlaik ir zināms, ka bojā gājuši 15 cilvēku, bet vēl 13 tiek uzskatīti par pazudušiem bez vēsts.

Krievijas ārkārtas situāciju ministrija ziņo, ka ievainojumus guvuši 44 cilvēki. Varasiestādes evakuē pārrautā dambja tuvumā esošās apdzīvotās vietas.

Ūdens pārrāvis zelta ieguves karteļa tehniskās ūdenskrātuves dambi un aizskalojis strādnieku dzīvojamos vagoniņus, kuri bijuši no 15 līdz 20.

Traģēdija notikusi ap plkst.2.00 naktī pēc Latvijas laika zelta ieguves vietā pie Kuraginas rajona Šetkinas ciema, kas atrodas 170 kilometrus uz dienvidiem no Krasnojarskas.

Zeltraču ciemats atrodas grūti pieejamā vietā un pašlaik tur strādā 270 glābēji, kā arī 50 tehnikas vienības, to skaitā helikopteri. Uz notikuma vietu devies Krasnojarskas apgabala gubernators Aleksandrs Uss.

Krievijas izmeklēšanas komisijas Krasnojarskas novada pārstāve Olga Šamanskaja radio stacijai „Echo Moskvi” sacīja, ka negadījuma brīdī appludinātajā vietā varēja atrasties līdz pat 80 cilvēkiem, taču precīzs viņu skaits vēl nav zināms. 14 cietušie ievietoti rajona slimnīcās. Viļņu augstums pēc dambja sabrukšanas varētu būt bijis ap 4 metriem.

Neoficiāla versija liecina, ka upes augštecē varētu būt sabrucis vēl kāds celtnieku izveidots dambis, un šī avārija, visticamāk, ir tikai daļa no plašākas ķēdes reakcijas.

Kāds reģiona ārkārtas dienestu pārstāvis ziņu aģentūrai "RIA Novosti" sacījis, ka dambis Krasnojarska apgabala Kuraginkas rajonā varēja sabrukt tādēļ, ka bija stipri nolietojies, taču nav īsti skaidrs, kas ir atbildīgs par tā tehniskā stāvokļa regulāru apsekošanu.

Krievijas Federālais tehnoloģiskās uzraudzības dienests "Rostehnadzor" paziņojis, ka pārrautais dambis nav bijis reģistrēts.

"Hidrotehniskā būve "Rostehnadzor" Jeņisejas pārvaldes uzskaitē neatrodas. Nav saņemti nekādi dokumenti, nekādas pārbaudes nav veiktas," pavēstīja "Rostehnadzor" Jeņisejas pārvaldes pārstāvis.

Izmeklēšanas komiteja uzsākusi krimināllietu par darba drošības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā gājušas bojā divas vai vairākas personas. Sestdienas vakarā kļuvis zināms, ka notikuma vietā tiekot ņemti ūdens paraugi, jo pastāv bažas, ka dambja pārrāvuma laikā notikusi dzīvsudraba noplūde. Dzīvsudrabs tiekot izmantot zelta ieguves tehnoloģiskajā procesā.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu