Vācija kopā ar NATO sabiedrotajiem veic militārās mācības ar kodolieročiem (10)

LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Vācijas bruņotie spēki kopā ar NATO sabiedrotajiem piedalās slepenās militārajās mācībās, kuru scenārijs paredz kodolkaru.

Manevru "Steadfast Noon" ietvaros plānots trenēties iznīcinātāju bumbvedēju izmantošanā, kurus var aprīkot ar kodolieročiem, vēsta aģentūra dpa.

Turklāt mācību dalībnieki apgūs kodolieroču drošu pārvietošanu no pazemes glabātuvēm uz lidmašīnām un to uzstādīšanu. Treniņlidojumi notiek bez bumbām.

Vācijas bruņotie spēki mācībām piesaistījuši kaujas lidmašīnas "Panavia Tornado" no 33. taktiskās aviācijas eskadras, kas atrodas aviobāzē Aifelē. Tur arī glabājas ASV ūdeņraža bumbas "B61".

Jau vēstīts, ka ASV augusta sākumā oficiāli izstājās no Vidēja un tuva darbības rādiusa raķešu līguma (INFT), apsūdzot Krieviju apzinātā vienošanās pārkāpumā.

INFT 1987.gadā Vašingtonā parakstīja toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans un Padomju Savienības līderis Mihails Gorbačovs.

Saskaņā ar šo līgumu aizliegtas kodolgalviņas nestspējīgas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 kilometriem.

ASV un NATO uzskata, ka Krievija ir pārkāpusi šo līgumu, izstrādājot spārnoto raķeti 9M729. Krievija uzstāj, ka raķetes darbības rādiuss nesasniedz 500 kilometru.

INFT bija viens no diviem nozīmīgākajiem ASV un Krievijas bruņojuma līgumiem. Otrs ir Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgums (START), ar kuru abām valstīm noteikti kodolarsenālu griesti ievērojami zemākā līmenī nekā Aukstā kara laikā, kad to apjoms bija sasniedzis kulmināciju.

Šī līguma termiņa beigas ir 2021.gadā, un, kā šķiet, nedz Maskavā, nedz Vašingtonā nav politiskās gribas to pagarināt.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu