Makonels nosoda Trampa lēmumu izvest spēkus no Sīrijas kā "stratēģisku murgu" (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Senāta spīkers Mičs Makonels
ASV Senāta spīkers Mičs Makonels Foto: EPA/Scanpix

ASV republikāņu kontrolētā Senāta spīkers Mičs Makonels nosodījis prezidenta Donalda Trampa lēmumu izvest spēkus no Sīrijas kā "stratēģisku murgu", kas nāks par labu Vašingtonas ienaidniekiem un kaitēs sabiedrotajiem.

"ASV spēku atvilkšana no Sīrijas ir smaga stratēģiskā kļūda," teikts avīzē "The Washington Post" publicētajā Makonela komentārā. "Tas Amerikas tautu un dzimteni atstāj mazāk drošu, iedrošina mūsu ienaidniekus un vājina svarīgus sabiedrotos."

"ASV aiziešanas un Turcijas-kurdu karadarbības eskalācijas kombinācija rada stratēģisku murgu mūsu valstij," norāda Makonels. "Pat ja noturēsies ceturtdien pasludinātais pamiers, pagājušās nedēļas notikumi ir atvirzījuši ASV kampaņu pret "Islāma valsti" un citiem teroristiem."

"Mēs redzējām "Islāma valsti" plaukstam Irākā pēc prezidenta Obamas atkāpšanās. Mēs no jauna redzēsim šīs lietas Sīrijā un Afganistānā, ja mēs pametīsim mūsu partnerus un atkāpsimies no šiem konfliktiem, pirms tie ir uzvarēti," raksta Makonels.

Turcija 9.oktobrī sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu, bet tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu.

Turcijas iebrukums kļuva iespējams pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps 6.oktobrī paziņoja, ka Sīrijā no robežas ar Turciju tiek atvilkti ASV karavīri, kas cita starpā bija arī garants tam, ka Turcija neuzbrūk Sīrijas kurdiem.

Abās konflikta pusēs kopš Turcijas uzbrukuma sākuma dzīvību zaudējuši vairāk nekā 500 cilvēku, arī teju 100 mierīgie iedzīvotāji. Sīrijā Turcijas ofensīvas dēļ savas mājas pametuši 300 000 cilvēku, liecina sīriešu aktīvistu aplēses.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu