Eksperte: Nākamā gada budžets ir viens no prātīgākajiem (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Finanšu ministrs Jānis Reirs Saeimā iesniedz 2020.gada valsts budžeta likumprojektu
Foto: Finanšu ministrs Jānis Reirs Saeimā iesniedz 2020.gada valsts budžeta likumprojektu Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai gan plānotais 2020.gada budžets ir lielākais Latvijas vēsturē, tas ir arī viens no prātīgākajiem, aģentūrai LETA pauda nodokļu eksperte, Biznesa augstskolas "Turība" docētāja Anna Medne. Viņa skaidroja, ka budžets, salīdzinot ar 2012.gadu vai 2013.gadu ir dubultojies, tomēr pieaugums ir pakāpenisks, bez būtiskiem lēcieniem, kas viņai liek domāt - budžets ir ļoti "ticams".

Lai gan ieņēmumu sadaļa ir mazāka nekā izdevumu, Medne uzskata, ka, raugoties uz Eiropas Savienības valstīm kopumā, Latvijā šī starpība nebūt nav lielākā. Viņasprāt, plānotais nākamā gada budžets ir pilns ar "dažādiem patīkamiem pārsteigumiem".

Viņa uzsvēra, ka nākamgad nav plānotas būtiskas izmaiņas nodokļu jomā, turklāt, savlaicīgi pieņemot šo budžetu, nākamajā gadā atliks gana daudz laika, lai pārdomātu un izdiskutētu nodokļu izmaiņas 2021.gadam, kas viņai ļauj cerēt, ka arī nākotnē nebūs krasu un neracionālu izmaiņu.

Viņasprāt, vēl viena no patīkamākajām lietām, ko nesīs nākamā gada budžets, ir plāns paaugstināt diferencēto neapliekamo minimumu. No 2020.gada 1.janvāra tiks palielināts gada diferencētais neapliekamais minimums līdz 300 eiro mēnesī, turklāt līdz 500 eiro mēnesī plānots paaugstināt arī augstāko robežu, līdz kurai piemēro maksimālo gada diferencēto neapliekamo minimumu.

Tomēr, viņasprāt, mulsinošākais šajā budžetā ir fakts, ka nākamgad ievērojami pieaugs valsts finansējums partijām. Saskaņā ar valdībā atbalstīto plānu nākamgad politisko partiju finansēšanai paredzēts papildus novirzīt līdz pat pieciem miljoniem eiro, kamēr šobrīd ik gadu tiek sadalīti ap 600 000 eiro.

"No vienas puses palielinājuma mērķis - samazināt ziedotāju ietekmi - ir apsveicams, tomēr tik liels finansējuma pieaugums uz nelielā mediķu un pedagogu algu palielinājuma fona nedaudz atgādina dzīres mēra laikā. Protams, ir būtiski, kādi cilvēki nonāk Saeimā un lemj par valstij būtiskiem jautājumiem, tomēr, vai šī brīža budžets spēs pacelt tādas pārmaiņas?," vaicāja Medne.

Kopumā nodokļu eksperte, izanalizējot budžeta projektu, to vērtē vairāk pozitīvi nekā negatīvi. Viņa skaidroja, ka nodokļu politika palikusi neraustīta un budžets aug lēnām, atbilstoši ekonomikas kopējiem tempiem. Tāpat arī tēriņi kļuvuši strukturētāki, tāpēc Medne pauž cerību, ka Saeima atbalstīs šo projektu bez būtiskām izmaiņām.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien izskatīšanai parlamenta Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā nodevusi likumprojektu par par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020-2022.gadam, kā arī likumprojektu "Par valsts budžetu 2020.gadam".

Saeima apņēmusies nākamā gada budžetu izskatīt raiti, to pieņemot līdz valsts svētkiem. Paredzēts, ka pirmajā lasījumā budžetu varētu skatīt jau 30.oktobrī, savukārt otrais jeb galīgais lasījums budžetam varētu būt 13.novembrī un 14.novembrī.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu