Džonsons parlamentā slavē "Brexit" vienošanos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons sestdien parlamentā pavēstīja, ka viņa panāktā "Brexit" vienošanās piedāvā Lielbritānijai un Eiropas Savienībai (ES) "jaunu ceļu uz priekšu" un aicināja deputātus to ratificēt.

Pēc Džonsona teiktā, viņa šonedēļ Briselē panāktā vienošanās būs "jauns ceļš uz priekšu un jauna un labāka vienošanās gan Lielbritānijai, gan mūsu draugiem ES". Vienošanās ļaus Lielbritānijai atstāt ES, vienlaikus saglabājot "ciešākās draudzības un sadarbības saites".

Kā norādīja Džonsons, vienošanās ar ES ir "labākais iespējamais risinājums". Sabiedrībai un ES amatpersonām ir "degoša vēlme paveikt "Brexit"", sacīja Džonsons, piebilstot, ka tālāka tā atlikšana būtu "dziļi noārdoša sabiedrības uzticībai".

Vienošanās var "sadziedēt valsti" un deputātiem kā demokrātiem ir jāatbalsta 2016.gada referenduma rezultāts, paziņoja Džonsons.

Bet tikmēr parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētājs Džons Berkovs ir apstiprinājis referenduma priekšlikumu, kas atliktu lēmumu par Džonsona noslēgto „Brexit” vienošanos.

Bijušā konservatīvā parlamenta deputāta Olivera Letvina iesniegtajā priekšlikumā ir prasīts, lai parlaments pirms balsošanas par ES izstāšanās līgumu oficiāli pieņem likumdošanas priekšlikumu „Brexit” līguma īstenošanai. Letvina pieteikuma pieņemšana nozīmētu, ka parlaments sestdien nemaz nebalsotu par „Brexit” līgumu.

Lielbritānijas parlamentam sestdien būtu jābalso par Eiropas Komisijas un Džonsona panāktās "Brexit" vienošanās ratificēšanu, taču balsojuma rezultāti ir neprognozējami.

Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstu līderi ceturtdien vakarā jau apstiprināja šo vienošanos un rekomendāciju arī Eiropas Parlamentam to apstiprināt.

Džonsons paudis pārliecību, ka vienošanās tiks apstiprināta arī Lielbritānijas parlamentā.

Tomēr Lielbritānijas opozīcijas partijas - leiboristi, liberāldemokrāti un Skotu Nacionālā partija - ceturtdien norādīja, ka jauno vienošanos neatbalstīs. 

Arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija, no kuras ir atkarīgs konservatīvo valdības vairākums parlamentā, paziņojusi, ka tā nespēj atbalstīt panākto vienošanos.

Ja parlaments sestdien ratificēs vienošanos, tam būs ātri jāpieņem likums par vienošanās ieviešanu, lai Lielbritānija varētu oficiāli izstāties no ES 31.oktobrī. Ja parlaments līdz oktobra beigām šādu likumu nepaspēs pieņemt, sagaidāms, ka Lielbritānijai tiks piešķirts "tehnisks" izstāšanās termiņa pagarinājums, lai dotu Lielbritānijai laiku likuma ieviešanai.

Vienošanās ir jāratificē arī Eiropas Parlamentam, taču tur problēmas netiek prognozētas.

Ja parlaments vienošanos noraida, tad saskaņā ar likumu Džonsonam līdz sestdienas vakaram jānosūta vēstule ES, lūdzot pagarināt izstāšanās termiņu. Džonsons paziņojis, ka viņš to nedarīs, taču valdības juristi tiesā atzinuši, ka premjers plāno pildīt likumu.

Taču ja Džonsons ignorēs likumu, jautājums tiks nekavējoties izskatīts tiesā un lieta ātri varētu nonākt līdz Lielbritānijas Augstākajai tiesai.

Ja Džonsons lūgs pagarināt termiņu, ES līderi no viņa gaidīs pamatojumu, un tiek prognozēts, ka Džonsons paziņos, ka tas saistīts ar nepieciešamību rīkot parlamenta vēlēšanas, lai izkļūtu no "Brexit" strupceļa.

Termiņa pagarināšanai būs nepieciešams pārējo ES 27 dalībvalstu līderu vienbalsīgs atbalsts un tiek prognozēts, ka tas tiks apstiprināts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu