Dombrovskis: tāda krīze kā pirms desmit gadiem pašlaik nevienam nedraud (30)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis
Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis Foto: Reuters/ScanPix

Patlaban ne pasaulei, ne Latvijai nedraud tāda ekonomiskā krīze kā pirms desmit gadiem, turklāt šobrīd ir runa tikai par ekonomikas bremzēšanos, nevis par krīzi, uzsvēra Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis (JV).

Šonedēļ ASV notikušajā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un Pasaules Bankas (PB) sanāksmē daudz tika runāts par globālās ekonomikas bremzēšanos un tajā valdošo nenoteiktību, sacīja Dombrovskis.

"Ekonomika ir cikliska un patlaban ir bijis vēsturiski viens no ilgākajiem izaugsmes periodiem. Patlaban skaidrs, ka šis izaugsmes periods ir sasniedzis savu maksimumu, tāpēc ekonomika likumsakarīgi sākusi bremzēties. Tāpēc SVF un Pasaules Bankas sanāksmē tika runāts par to, kāda ekonomiskā politika nepieciešama, lai mazinātu šīs bremzēšanās sekas," skaidroja Dombrovskis.

Viņš norādīja, ka tika apspriesta stimulējošā monetārā politika un vērtēts, kādas ir valstu fiskālās iespējas ietekmēt ekonomiku. "Eiropā ne visas valstis šos izaugsmes gados ir izmantojušas, lai samazinātu savu parādu līmeni, tāpēc šo valstu fiskālās iespējas ir minimālas. Tomēr ir arī valstis ar budžeta pārpalikumiem un tām ir iespējas novirzīt līdzekļus investīcijām," skaidroja Dombrovskis.

Jautāts, vai globālā ekonomikas bremzēšanās nevar izvērsties tādā krīzē kā pirms desmit gadiem, Dombrovskis sacīja, ka patlaban ir runa tikai par bremzēšanos.

"Pasaules ekonomikas izaugsme joprojām tiek prognozēta aptuveni 3% apmērā, bet, piemēram, Ķīnas ekonomikas bremzēšanās joprojām nozīmē aptuveni 6% izaugsmi gadā," skaidroja Dombrovskis.

Viņš gan atzina, ka ir pietiekami daudz globālu risku, kas ekonomisko situāciju var pasliktināt, piemēram, tirdzniecības konflikti, situācija Tuvajos Austrumos, joprojām pastāvošais bezvienošanās "Brexit" risks un citi.

"Tomēr nav runa par krīzi, jo nav vērojama ekonomikas pārkaršana, arī finanšu sektors patlaban ir daudz stabilāks nekā pirms desmit gadiem. Patlaban nav redzamas tādas ekonomikas tendences kā pirms desmit gadiem," skaidroja Eiropas Komisijas viceprezidents.

Viņš piebilda, ka arī Latvijas ekonomika šobrīd ir daudz sabalansētāka, nav novērojama ne milzīga inflācija, ne arī tekošā konta deficīts. "Attiecīgi runa ir tikai par ekonomikas bremzēšanos, nevis par krīzi," piebilda Dombrovskis.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu