Levits piedalīsies Japānas imperatora kronēšanas ceremonijā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits kopīgās ar Ukrainas prezidentu preses konferences laikā Rīgas pilī.
Valsts prezidents Egils Levits kopīgās ar Ukrainas prezidentu preses konferences laikā Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Svētdien Valsts prezidents Egils Levits dosies uz Japānu, lai nākamnedēļ piedalītos Japānas imperatora Naruhito kronēšanas ceremonijā, liecina prezidenta šīs nedēļas darbakārtība.

Vizītes oficiālie pasākumi sāksies pirmdien. Levits apmeklēs Tokiju, kur paredzēts piedalīties Japānas imperatora Naruhito un imperatores Masako svinīgo kronēšanas ceremonijā un tikties ar vairākām amatpersonām, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Darba vizītes laikā Levits tiksies ar Japānas premjerministru Šinzo Abi, Japānas-Latvijas Parlamentārās sadraudzības grupas priekšsēdētāju Hirofumi Nakasoni un Latvijas goda konsulu Osakā Tamio Išibaši.

Tāpat Latvijas vēstniecībā Japānā Levitam plānota tikšanās ar Japānas latviešu kopienas pārstāvjiem, kā arī Japānas jaukto kori "Gaisma" un latviešu valodas studentiem.

Valsts prezidents Japānā tiksies arī ar Rumānijas prezidentu Klausu Verneru Johannisu un viesosies Vasedas Universitātē, kur tiksies ar universitātes prezidentu Aiji Tanaku, apmeklēs universitātes muzeju un uzstāsies ar lekciju "Latvijas skatījums uz mūsdienu izaicinājumiem, ar ko sastopas demokrātiskās iekārtas".

Valsts prezidentu Egilu Levitu darba vizītē pavadīs dzīvesbiedre Andra Levite.

Oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicēts Levita paziņojums, kurā teikts, ka viņš no šodienas plkst.14 līdz 25.oktobra plkst.23.30 atradīsies ārpus valsts robežām.

Tā kā Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK) no 23.oktobra līdz 25.oktobrim atradīsies prombūtnē, šajā laikā par Saeimas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāju ir iecelta Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP).

Līdz ar to Levita prombūtnes laikā no šodienas plkst.14 līdz 22.oktobrim Valsts prezidenta vietu izpildīs Saeimas priekšsēdētāja, savukārt no 23.oktobra līdz 25.oktobra plkst.23.30 - Beitnere-Le Galla.

Jau ziņots, ka Naruhito kļuva par imperatoru pēc tam, kad viņa 85 gadus vecais tēvs Akihito oficiāli atteicās no troņa.

Jau 2017.gada rudenī tika paziņots, ka Akihito atteiksies no troņa 2019.gada 30.aprīlī, jo vecuma un sliktās veselības dēļ viņam ir arvien grūtāk pildīt savus pienākumus.

Akihito mantoja Japānas troni 1989.gada 7.janvārī, kad aizgāja mūžībā viņa tēvs, imperators Hirohito. Viņš kļuva par pirmo imperatoru aptuveni 200 gados, kurš atteicies no troņa.

Līdz Otrajam pasaules karam Japānas imperators saskaņā ar konstitūciju bija valsts vadītājs, bet pēc kara konstitūcijā tika noteikts, ka imperators ir savas valsts un tautas vienotības simbols, bet viņam nav nekādu politisku pilnvaru.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu