Īpašnieks vēršas ģenerālprokuratūrā par RNP nepamatotu maksājumu iekasēšanu no iedzīvotājiem (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne.
Namu apsaimniekotāja "Rīgas namu pārvaldnieks" izkārtne. Foto: Toms Koklītis/LETA

Rīgas centrs. Katrīnas dambis 18a. Pirms 15 gadiem te divarpustūkstoš kvadrātmetru zemes gabalu (2576 m2), uz kura atrodas arī puse no piecstāvīgas dzīvokļu ēkas, nopirka privātfirma, kas tirgojas ar santehniku. Tieši tā pat kā citi dalītā īpašuma saimnieki, viņi nolēma situāciju izmantot un iekasēt nomas maksu par zemi, kas atradās zem dzīvokļu mājas un tai apkārt. 

Likums šādiem uzņēmējiem ir uzrakstīts ļoti pretīmnākošs - viņiem nomas maksa nav jāprasa no katra dzīvokļa īpašnieka atsevišķi. Atliek noslēgt vienošanos ar nama apsaimniekotāju, kurš nomas maksu iekļauj iedzīvotāju rēķinos, naudu iekasē un pārskaita tālāk īpašniekam. Šajā gadījumā ēku apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks

Kamēr notika tiesa, Rīgas namu pārvaldnieks no iedzīvotājiem sāka iekasēt nomas maksu. Lai arī līguma, kas to ļautu darīt, nebija. Pārvaldniekā Nekā personīga skaidro - tā esot ierasta prakse. Šādi veido uzkrājumu, lai gadījumā, ja līgumu ar zemes īpašnieku noslēdz, iedzīvotājiem nebūtu vienā maksājumā jāsamaksā milzīga summa par vairākiem gadiem. 

Tomēr Katrīnas dambja īpašuma saimnieku ieskatā šī darbība bijusi nepareiza. Turklāt Rīgas namu pārvaldnieks esot iekasējis naudu arī par 100 kvadrātmetru lielu iebrauktuvi un stāvlaukumu, ko izmanto tikai firmas darbinieki. Tiesas ieskatā par zemi, ko iedzīvotāji nemaz izmantot nevar, nomu prasīt nav tiesiski. Bet kā apgalvo zemes īpašnieki - Rīgas namu pārvaldnieks arī par šo strīdīgo gabalu no iedzīvotājiem naudu iekasēja vairākus gadus.

Gadiem ilgā tiesāšanās un nomas maksas iekasēšana no iedzīvotājiem un iesaldēšana noveda pie tā, ka par šo summu sakrājušies nokavējuma procenti. Kā apgalvo Lauris Zvanītājs, zemes īpašnieku pārstāvis, - pārvaldnieks esot gribējis šādi uzaudzēto parādu piestādīt iedzīvotājiem. Lai gan dzīvokļu īpašnieki naudu vairākus gadus bija punktuāli laikā maksājuši. 

Zemes īpašnieku stāstīto apliecina arī 2017.gadā tiesā notikusi saruna starp tiesnesi un Rīgas namu pārvaldnieka pārstāvi. Viņa uz jautājumu vai nokavējuma procentus iekasēs no iedzīvotājiem, atbildēja nepārprotami un pārliecinoši. 

Rīgas namu pārvaldniekā šo zemes īpašnieku sauc par nekaunīgu nagu maucēju, kura dēļ iedzīvotāji esot ķīlnieki. Nevienam no pārmetumiem pārvaldnieka valdes priekšsēdētājs nepiekrīt. 

Iepriekš Valsts kontrole revīzijā bija atklājusi, ka Rīgas namu pārvaldnieka dzīvojamo māju pārvaldīšanas maksas pamatojumi nav izsekojami un salīdzināmi ar faktiskajiem izdevumiem. Un no iedzīvotājiem tiek iekasēta nauda, kas nekāda veidā nav saistīta ar māju pārvaldīšanas izdevumiem. Zemes īpašnieki Katrīnas dambī saredzējuši, ka šis gadījums ir līdzīgs un par savu tiesvedības pieredzi uzrakstījuši vēstulē Valsts kontrolei un Ģenerālprokuratūrai.

Vēl augustā Rīgas dome nobalsoja, ka pašvaldības kapitālsabiedrībās par pēdējiem diviem gadiem jāveic neatkarīgs audits. Tas plānots arī Rīgas namu pārvaldniekā. Valdes priekšsēdētājs Nekā personīga apliecina, ka vēl tikai tiekot gatavoti dokumenti iepirkuma rīkošanai. Tas nozīmē, ka laika audita veikšanai nebūs palicis pārāk daudz - saskaņā ar domes lēmumu pirmais starpziņojums kapitāla daļu turētājam šajā gadījumā Vadimam Baraņņikam auditoriem jāiesniedz ne vēlāk kā nākamā gada 31. janvārī. 

Pēc PNB bankas agrākās Norvik bankas aizvēršanas, Rīgas namu pārvaldniekam tajā iestrēguši 6 miljoni eiro. Banku uzraugam FKTK viņi pieprasa atzīt, ka tā nav viņu, bet iedzīvotāju nauda. Tas ļautu miljonus atgūt no noguldījumu garantiju fonda. FKTK mums intervijā apliecināja, ka Rīgas namu pārvaldnieka interpretācijai nepiekrīt. Tā uzskatāma par pašvaldības uzņēmuma naudu. Tas nozīmē - Rīgas namu pārvaldnieks 6 miljonu vietā var droši cerēt atgūt tikai 100 tūkstošus, kas ir likumā noteiktā izmeksa no banku garantiju fonda.

Bet Rīgas namu pārvaldnieks joprojām neesot saņēmis gala atbildi no FKTK. Nekā personīga zināms, ka komisija kārtējo reizi pagarinājusi atbildes sniegšanu līdz novembra vidum. Iespējams gaidot brīdi, kad amatā stāsies jaunā komisijas priekšsēdētāja. Neoficiāla informācija liecina, ka visticamāk FKTK atbilde Rīgas namu pārvaldniekam būs negatīva.  

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu