Klāt NBA sezona - sāks trīs latvieši, varbūt pievienosies ceturtais

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis (no kreisās), Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs
Kristaps Porziņģis (no kreisās), Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs Foto: AFP/Scanpix/TVNET kolāža

Naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika startēs Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 74. sezona. Pasaules spēcīgākajā basketbola līgā šosezon spēlēs vismaz trīs latvieši - Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs. Iespējams, debiju NBA piedzīvos arī Anžejs Pasečņiks.

Kristaps Porziņģis un Dalasas "Mavericks"

Patlaban 24 gadus vecais Porziņģis gatavojas savai ceturtajai NBA sezonai. Visu iepriekšējo sezonu viņš izlaida ceļgala traumas dēļ. Pēc 20 mēnešu pauzes liepājnieks oficiālā NBA spēlē varētu piedalīties 24. oktobrī, kad "Mavericks" savā laukumā sezonas pirmajā spēlē uzņems Dāvi Bertānu un Vašingtonas "Wizards".

Gatavojoties sezonai, Porziņģis piedalījās četrās pārbaudes spēlēs, "Mavericks" sastāvā laukumā vidēji pavadot nepilnas 23 minūtes, gūstot 16,0 punktus un izcīnot 9,5 atlēkušās bumbas. Latvijas basketbolistam gan nesekmējās ar metienu precizitāti (2p. 39,3% un 3p. 28,6%). Viņš regulāri uzbruka no tālās distances, vidēji spēlē izpildot septiņus trīspunktu metienus.

Pirms ceļgala traumas gūšanas 2018. gada 6. februārī, Porziņģis teicami spēlēja savā iepriekšējā komandā Ņujorkas "Knicks". Viņš aizpagājušajā sezonā vidēji guva 22,7 punktus un izcīnīja 6,6 atlēkušās bumbas. Traumas gūšanas brīdī viņš ar vidēji spēlē 2,4 bloķētiem metieniem bija sezonas līderis šajā statistikas rādītājā. Savainojuma dēļ Porziņģim gāja secen debija NBA Visu zvaigžņu spēlē.

Dalasas klubs ar Latvijas basketbolistu rēķinās ilgtermiņā, šovasar vienojoties par piecu gadu līgumu, kura ietvaros Porziņģim paredzēts 158 miljonu ASV dolāru (139 miljoni eiro) atalgojums pirms nodokļu nomaksas. "Mavericks" cer, ka Porziņģis kopā ar NBA pagājušās sezonas labāko debitantu slovēni Luku Dončiču spēs komandu aizvest līdz izslēgšanas spēļu turnīram. 

NBA komandu ģenerālmenedžeru aptaujā tiek prognozēts, ka "Mavericks" šosezon nespēs sasniegt "play-off". Arī bukmeikeri paredz, ka Dalasas klubs, visticamāk, nespēs iekļūt Rietumu konferences labāko astoņniekā.

Dāvis Bertāns un Vašingtonas "Wizards"

Patlaban 26 gadus vecais Bertāns gatavojas savai ceturtajai NBA sezonai. Līdzīgi kā Porziņģs, arī viņš spēlētāju maiņas darījumā pārcēlies uz citu komandu. 

Bertāns piedalījās piecās pirmssezonas pārbaudes spēlēs, kurās viņš "Wizards" sastāvā laukumā vidēji pavadīja 17,5 minūtes un guva 9,0 punktus, realizējot tālmetienus ar teicamu precizitāti - 46,4% (trāpīti 13 no 28 trīspunktu metieniem).

Rūjienietis apliecinājis sevi kā vienu no labākajiem tālmetienu izpildītājiem NBA. Bertāna iepriekšējās komandas Sanantonio "Spurs" galvenais treneris Gregs Popovičs publiski atzinis, ka varbūt tomēr nevajadzēja pieļaut, ka Latvijas basketbolists pārceļas uz citu klubu.

"Wizards" komandas līderis un vadošais saspēles vadītājs Džons Vols janvārī guva nopietnu kājas traumu. Bez viņa palīdzības Vašingtonas klubs tiek uzskatīts par vienu no vājākajiem NBA gaidāmajā sezonā.

Bertānam šobrīd ir spēkā līgums uz vienu sezonu par atalgojumu 7 miljoni ASV dolāru (6,4 miljoni eiro) pirms nodokļu nomaksas. Vasarā viņš var kļūt par neierobežotu brīvo aģentu, tādējādi izskatot jebkuras citas komandas piedāvājumu.

Šosezon Bertānam ir iespēja apliecināt savu vērtību NBA klubu ģenerālmenedžeru acīs, lai pēc sezonas ar kādu komandu vienotos par vairāku gadu līgumu.

"Wizards" komandas pēdējā NBA pirmssezonas pārbaudes spēlē laukumā devās arī Anžejs Pasečņiks. Viņš pārstāvēja Vašingtonas vienību arī NBA Vasaras līgā.

Pasečņiks sezonu gan sāks "Wizards" fārmklubā "Capital City Go-Go", kas spēlē NBA G līgā jeb attīstības līgā.

Pagājušās sezonas beigu daļā Latvijai vienlaicīgi bija četri basketbolisti NBA, kad negaidīti Ņūorleānas "Pelicans" komandai pievienojās Dairis Bertāns.

Jācer, ka arī šosezon NBA spēlēs četri Latvijas basketbolisti. Turklāt iespējams piedzīvot vēl nebijušu notikumu - divi latvieši vienā NBA komandā... 

Rodions Kurucs un Bruklinas "Nets"

21 gadu vecais cēsnieks gatavojas savai otrajai NBA sezonai. Viņš piedalījās četrās pirmssezonas pārbaudes spēlēs, vidēji laukumā pavadīja 22,7 minūtes, guva 6,8 punktus un izcīnīja 5,3 atlēkušās bumbas.

"Nets" vasarā pastiprināja sastāvu ar divām NBA zvaigznēm - Kairiju Ērvingu un Kevinu Durantu. Tiesa, ilgāku laiku, iespējams pat visu sezonu, traumas dēļ Durants nevarēs palīdzēt komandai.

Sezonas sākumā 25 spēļu diskvalifikācija dopinga pārkāpumu jāizcieš Vilsonam Čendleram. Nespēlējot Durantam un Čendleram, sezonas sākumā Kurucs varētu tikt pie stabila spēles laika.

"Nets" galvenais treneris Kenijs Etkinsons gan izteicies, ka Kurucam nekas netiks dots tāpat vien - viņam būs jācīnās par minūtēm laukumā un jānopelna vieta spēlētāju rotācijā.

NBA ģenerālmenedžeru aptaujā "Nets" komandai tiek prognozēta augstā 4. vieta Austrumu konferencē. Eksperti visai droši paredz Bruklinas vienībai iekļūšanu NBA izslēgšanas spēļu turnīrā.

NBA favorīti 2019./20. gada sezonā

Līgas komandu ģenerālmenedžeru aptaujā vairākums (46%) par sezonas galveno pretendenti uz NBA čempionu titulu uzskata Losandželosas "Clippers" vienību, kas vasarā pastiprināja sastāvu ar divām zvaigznēm - Kavai Lenardu un Polu Džordžu.

Lenards pagājušajā sezonā līdz čempionu titulam aizveda Toronto "Raptors" komandu, kā arī viņš tika atzīts par finālsērijas MVP jeb vērtīgāko spēlētāju. Viņš un Džordžs ir izcili spēlētāji abos laukuma galos - gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. "Clippers" iepriekš nekad nav spējusi sasniegt NBA finālu.

Ekspertu prognozēs ar pārliecinošu balsu vairākumu (52% aptaujāto) par galveno pretendentu uz NBA regulārā čempionāta vērtīgākā spēlētāja balvu uzskata Grieķijas basketbolistu Janni Adetokunbo no Milvoki "Bucks". Viņš šo MVP balvu ieguva arī pagājušajā sezonā.

Tiek arī prognozēts, ka "Bucks" būs Austrumu konferences labākā komanda un tā varētu sasniegt NBA finālu, kas Milvoki vienībai nav izdevies kopš septiņdesmitajiem gadiem (1971. gadā izcīnīts tituls, 1974. gadā zaudējums finālsērijā).

Savukārt trešās lielākās izredzes izcīnīt NBA čempionu titulu 2020. gadā pēc līgas ģenerālmenedžeru domām esot Losandželosas "Lakers" komandai. Lebronam Džeimsam pievienojusies cita līgas zvaigzne - Entonijs Deiviss. Šis tandēms ļoti pārliecinoši izskatījās pirmssezonas pārbaudes spēlēs.

Atšķirībā no NBA ģenerālmenedžeru aptaujas rezultātiem, bukmeikeri gan uzskata, ka "Lakers" klubs ir otrs reālākais titula pretendents aiz "Clippers".

2019./20. gada NBA sezonas pirmās spēles latviešu pārstāvētajām komandām (pēc Latvijas laika):

24. oktobris, Burklinas "Nets" - Minesotas "Timberwolves" (plkst. 2.30)

24. oktobris, Dalasas "Mavericks" - Vašingtonas "Wizards" (plkst. 3.30)

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu