Šonedēļ pārapbedīs Spānijas diktatoru Franko

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Spānijas diktators Fransisko Franko
Bijušais Spānijas diktators Fransisko Franko Foto: AP/Scanpix

Bijušā Spānijas diktatora Fransisko Franko pārapbedīšana notiks ceturtdien, 24.oktobrī, pirmdien paziņoja valdība.

Franko mirstīgās atliekas ceturtdien tiks pārvestas no Kritušo ielejas memoriālā ansambļa mauzoleja, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Madrides, un pārapbedītas pašvaldības kapsētā Mingorrubio El Pardo, 20 kilometrus uz ziemeļiem no galvaspilsētas, līdzās viņa dzīvesbiedres kapam.

"Ekshumācija un pārapbedīšana notiks šaurā lokā, klātesot ģimenei," sacīja tieslietu ministre Doloresa Delgado.

Memoriālais komplekss, kurā 1975.gadā tika apbedīts arī Franko, pēc diktatora pavēles tika izbūvēts laikā no 1940. līdz 1958.gadam, un toreizējā valdība deva rīkojumu apglabāt tajā ne tikai nacionālistu spēku kritušos, bet arī viņu pretinieku mirstīgās atliekas, pasniedzot to kā nacionālā izlīguma simbolu.

Premjerministra Pedro Sančesa vadītā sociālistu valdība par vienu no savām prioritātēm pasludinājusi to pilsoņkara upuru piemiņas atjaunošanu, kas cīnījās republikāņu pusē, kā arī tam sekojošās Franko diktatūras upuru piemiņas atjaunošanu. Par šīs kampaņas stūrakmeni kļuvusi valdības iecere aizvākt Franko mirstīgās atliekas no Kritušo ielejas.

Taču pret šo ideju iebilda vairāki konservatīvie un labējā spārna politiķi.

Pēc mēnešiem ilgām diskusijām augstākā tiesa septembrī deva zaļo gaismu  Franko mirstīgo atlieku ekshumēšanai.

Franko tuvinieki vēlējās, lai viņa mirstīgās atliekas paliek Kritušo ielejā vai arī tiek pārapbedītas Almudenas katedrālē Madridē, taču tiesa šīs prasības noraidīja, nevēloties, lai katedrāle kļūst par Franko atbalstītāju pulcēšanās vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu