Aicina uz Ogres foto kluba 50 gadu jubilejas izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Egons Spuris
Egons Spuris Foto: Ogres fotoklubs

26. oktobrī plkst. 12 Ogres Vēstures un mākslas muzejā tiks atklāta Ogres foto kluba 50 gadu jubilejas izstāde „(Pār)maiņas”, kurā būs skatāmi tā vadītāju - Ziedoņa Krūmiņa, Egona Spura, Aleksandra Zobena, Raimo Lielbrieža, Vitauta Mihalovska un citu kluba biedru senāk tapušie darbi. Savu veikumu rādīs arī kluba šī laika fotogrāfi.

Izstāde ievadīs Ogres foto kluba organizēto starptautisko fotogrāfijas semināru "Egona Spura ceļš", kas šogad jau desmito reizi noritēs Ogres Kultūras centrā.

Foto kluba pirmsākumi saistāmi ar kādreiz populārajām radošajām sacensībām starp Latvijas pilsētām, kas tika raidītas televīzijā. 1969. gadā televīzijas raidījumā tikās Ogre un Kuldīga. Sacentās arī abu pilsētu fotogrāfi un skatītāji par labākiem atzina ogrēniešu darbus. Pēc konkursa tā dalībnieki turpināja tikties un izveidoja foto klubu.

Pagājušā gadsimta 70. un 80. gados Ogres foto klubs (no 1978. gada Tautas fotostudija “Ogre) kļuva par Latvijas fotogrāfijas radošās domas, inovāciju un māksliniecisko impulsu centru. Kluba ilggadējais vadītājs - no 1975. līdz 1990. gadam bija izcilais fotogrāfs Egons Spuris, kura fotogrāfiju kolekcija ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā.

Kopā ar Egonu Spuri Ogrē darbojās tagad starptautiski pazīstamie Latvijas fotogrāfi Andrejs Grants un Inta Ruka.

Mākslas zinātniece Laima Slava foto kluba darbību šajā laikā raksturo tā: “Var teikt, ka Latvijas fotogrāfijas intelektuālais centrs palēnām pārvirzījās uz Ogri, kur notika kas visai atšķirīgs no tā, kas plauka foto klubu vidē citviet.”

Foto kluba pamatvērtības vienmēr ir bijušas saistītas ne tikai ar tehnisko prasmju pilnveidošanu, bet arī zināšanu un redzesloka paplašināšanu. Ļoti svarīgs aspekts ir arī vide, kurā darbojas dalībnieki - domu apmaiņa, dalīšanās pieredzē un radošā sacensība. Egons Spuris 1984. gadā laikrakstā “Padomju Jaunatne” atzīst: “Galvenais, jūtu, ka studijā cilvēki kļūst gaišāki. Šī pārliecība man sagādā vislielāko gandarījumu. Studija rāda, ka manam mūžam tomēr ir lietderības koeficients. Mākslas gaišums, ko cilvēki saņem studijā, tiek sēts tālāk.”

Mainās valsts iekārtas un paaudzes, taču kluba tradīcijas dzīvo arī šodien. Ogres foto klubā savu redzējumu veido jauna maiņa. Ar kluba sasniegumiem un paveikto 50 gadu laikā Ogres Vēstures un mākslas muzejā varēs iepazīties līdz 8. decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu