Ģirģens solās vērtēt Ķuža atbildību, ja aizdomās turētajam Latgales policistam cels apsūdzības (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens
Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens Foto: Paula Čurkste/LETA

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) Valsts policijas (VP) priekšnieka Inta Ķuža atbildību solās vērtēt tad, ja aizdomās turētajam Latgales policistam tiks celtas apsūdzības.

Šodien iekšlietu ministrs tikās ar Ķuzi, lai pārrunātu Iekšējās drošības biroja (IDB) aizturētās Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas amatpersonas jautājumu un disciplinārpraksi Valsts policijā, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrija.

"Ņemot vērā, ka ir uzsākts kriminālprocess, ir jāsagaida turpmākā procesa virzība. Ja sāktajā kriminālprocesā IDB nodos personu kriminālvajāšanai, un prokuratūra uzrādīs apsūdzību, tad iekšlietu ministram būs pamats vērtēt VP priekšnieka atbildību," norāda Ģirģens.

Tikšanās laikā pārrunāta arī pretkorupcijas pasākumu plānu izpildes kontroles nodrošināšana VP.

Jau ziņots, ka IDB pagājušajā nedēļā aizdomās par kukuļošanu aizturējis trīs personas - Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieka vietnieku Aivaru Stivriņu un divas privātpersonas, no kurām viena ir bijušais VP darbinieks.

IDB rīcībā ir informācija, ka kukuļdevējs, kura interesēs tika izbeigta pret viņu sāktā administratīvā lieta, ar starpnieka palīdzību deva kukuli VP amatpersonai.

Visām trim personām piemērots aizdomās turētās personas statuss un drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu, tai skaitā policijas darbiniekam piemērots aizliegums pildīt amata pienākumus.

Ķuzis ar preses pārstāves Simonas Grāvītes starpniecību aģentūrai LETA uzsvēra, ka jebkura policijas darbinieka aizturēšana aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu ir ārkārtas gadījums, kas ietekmē policijas reputāciju.

"Tomēr, pirms tiek pieņemti lēmumi vai izdarīti pārsteidzīgi secinājumi, sākotnēji jāsaprot, kas un, galvenokārt, kāpēc ir noticis. Jāņem vērā arī nevainīguma prezumpcija - neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā," norādīja Ķuzis.

1.oktobrī intervijā Latvijas Televīzijai iekšlietu ministrs uzsvēra, - ja noziegumos tiks pieķertas kādas augsta ranga policijas amatpersonas, policijas priekšniekam Intam Ķuzim būs jāatkāpjas. Viņš sacīja, ka šāda vienošanās viņam esot ar pašu Ķuzi. Šādā gadījumā Ķuzis "kā virsnieks, izpildot savu godaprātu, faktiski pats atkāpsies no amata", sacīja ministrs.

"Līdz ar to viņam šobrīd ir pienākums darīt visu, lai kontrolētu savus darbiniekus, lai nebūtu ne pārkāpumu, ne noziedzīgu nodarījumu. Tā ir mana prioritāte. Es nevienu nežēlošu," teica Ģirģens.

Ministrs gan neminēja nosacījumus, kas apzīmē augsta ranga amatpersonu. Tāpat viņš uzsvēra, ka pašām policijas amatpersonām un arī citu iestāžu augstām amatpersonām ir jāsekmē noziedzīgu nodarījumu atklāšana. Ja viņi ar saviem iekšējiem kontroles mehānismiem atklāj vai palīdz atklāt negodprātīgas amatpersonas, tas nav pamats darba attiecību izbeigšanai ar iestādes vadītāju, piebilda politiķis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu