Alerģijas, ādas problēmas un elpceļu saslimšana. Kā izvairīties no apkures radītā sausā gaisa?

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Sākoties apkures sezonai, aktuāla problēma ir tās radītais sausais gaiss telpās. Mitruma līmeni gaisā samazina ne tikai centrālapkure, bet arī apsildāmās grīdas un dažādas citas elektroniskās ierīces. Ilgstoši atrodoties pārāk sausā gaisā, mazinās imunitāte, āda kļūst sausa un jutīga, kā arī pastiprinās alerģiju risks, jo putekļu cirkulācija ir intensīvāka.

Sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa skaidro, kā sauss gaiss ietekmē ikviena pašsajūtu un dalās padomos, kā pasargāt organismu apkures sezonā.

“Organismam optimāls gaisa mitruma līmenis telpās ir 40–55 %, un to iespējams izmērīt ar speciālām mērierīcēm. Par pārāk sausu gaisu var liecināt arī subjektīvas sajūtas – sausa ķermeņa āda, lūpu sprēgāšana, balss aizsmakums, matu un apģērba elektrizēšanās, sausas un kreveļainas deguna ejas, kā arī kairinājuma sajūta acīs,” skaidro Ivanda Krastiņa.

Sauss gaiss var ierosināt elpceļu saslimšanas

Pietiekams mitrums telpās palīdz mūsu organismam uzturēt optimālu mitruma līmeni ādā un gļotādā, turpretī, ja gaiss ir pārāk sauss, arī āda kļūst sausāka un jutīgāk reaģē uz kairinājumiem, tā niez un lobās. Savukārt deguna, mutes dobuma un acu gļotāda, zaudējot papildu mitrumu, zaudē arī savu pamatfunkciju – aizsargspēju. Sausumā gļotādas izdalītais sekrēts kļūst biezāks, un līdz ar to elpceļu pašattīrīšanās ir apgrūtināta. Vīrusi, putekļi, kairinātāji, alergēni, uz gļotādas atrodoties ilgāku laiku, var ierosināt dažādas slimību izpausmes – iesnas, klepu, kakla sāpes, problēmas ar balss aizsmakumu, arī acu asarošanu, niezēšanu un kairinājuma sajūtu acīs.

Vienkārši paņēmieni gaisa mitrināšanai

Pirmais nosacījums – uzturēt telpās optimālu mitruma līmeni. Visefektīvākais risinājums ir speciālie mitrinātāji – ultraskaņas, karstā tvaika vai kompleksie, kas nodrošinās telpās optimālu mikroklimatu. Tāpat gaisu var mitrināt arī ar pavisam vienkāršām metodēm – radiatora tuvumā novietot trauciņu ar ūdeni, uzlikt uz radiatoriem mitru frotē dvieli vai žāvēt veļu uz tiem. Tāpat noderīgi ir telpaugi, jo tie palīdz attīrīt un mitrināt gaisu. Lai nodrošinātu atbilstošu mitruma līmeni telpās, tās nepieciešams regulāri vēdināt – vēdināšana atjauno mitrumu un piepilda telpu ar svaigu gaisu, kas ir ļoti svarīgi vīrusu periodā.

Mitruma uzturēšana organismā

# Pietiekams šķidruma daudzums

Lai palīdzētu savam organismam, nedrīkst aizmirst uzņemt arī pietiekami daudz šķidruma – ūdeni un siltas zāļu tējas, kas noderēs tieši gada aukstajā periodā.

# Krēmi

Ādu vēlams mitrināt ar ķermeņa krēmiem un losjoniem, īpaši labi, ja tie satur urea vielu, kas pastiprināti notur ādā mitrumu un neļauj tam tik ātri iztvaikot. Piemēroti būs arī mitrinoši sejas ādas krēmi, kas satur hialuronskābes (tos ieteicams lietot vakaros vai tad, ja zināms, ka telpās tiks pavadītas vēl vismaz 2–3 stundas pirms iešanas aukstā gaisā), kā arī krēmi un losjoni, kuru sastāvā ir omega taukskābes, jo tās veido uz ādas lipīdu aizsargkārtiņu, kas neļauj tik ātri iztvaikot šķidrumam.

#Lūpu balzami un higiēniskās lūpu krāsas

Sauss gaiss veicina lūpu sprēgāšanu un plaisāšanu. Lai to novērstu, noderēs biezāki lūpu balzami, jo tie satur vairāk aktīvo vielu, bet ikdienas profilaksei piemērotākas būs vieglākas tekstūras higiēniskās lūpu krāsas.

# Vitamīni

Mitruma uzturēšanai organismā, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu, var lietot hialuronskābi kapsulu veidā, kā arī A un E vitamīnus, jo tie ir atbildīgi arī par ādas, gļotādas mitrināšanu un barošanu.

#Jūras ūdens

Ja sausa gaisa dēļ apkuras sezonā radušās problēmas ar deguna gļotādu, tad situāciju var uzlabot, lietojot jūras ūdeni saturošus aerosolus un mitrinošos gēlus.

“Jāatceras, ka, lai arī laika apstākļi rudens un ziemas sezonā ne vienmēr lutina, vēlams daudz laika pavadīt svaigā gaisā, būt aktīviem un laimīgiem, jo tas vislabākais veids, kā stiprināt organisma veselību kopumā,” atgādina Ivanda Krastiņa.

Sadarbībā ar Aptieku tīklu Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu