Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: kā pārkāpt suņa asti? (4)

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Zigismunds Zālmanis (Riga FC)

Pajautājiet to jebkuram spēlētājam, kuram tuvākajās spēlēs vajadzētu gūt kādus jubilejas vārtus vai sasniegt apaļu skaitu gūto punktu, pajautājiet to jebkurai komandai, kurai tuvākajās spēlēs vajadzētu sasniegtu kādu rekordu, pajautājiet to "Riga FC" futbolistiem, kuriem nupat bija iespēja priekšlaicīgi nodrošināt sev čempionu titulu.

Kad līdz mērķim atliek pavisam maz, tad bieži mēdz teikt, ka atlicis tikai pārkāpt suņa asti, un tieši "suņa aste" dažreiz kļūst par liktenīgo klupšanas akmeni, un tieši šo "šķērsli" pašreizējais titula īpašnieks Ventspilī nepārkāpa - zaudējums ar 1:2.

"Rīdziniekiem" ne prātā nenāca titula iegūšanas (saglabāšanas) svinības apzināti pārcelt uz galvaspilsētu, jo daudzas komandas šādā veidā jau ir "apdedzinājušās". Laikam jau pārsvars pirmajā puslaikā (kaut arī rezultāts bija tikai 1:0 viesu labā) un vēl trīs labas iespējas gūt vārtus nedaudz atslābināja komandu, ko arī izmantoja ventspilnieki. Viņiem šī spēle bija varbūt pat svarīgāka, jo "Riga FC" tomēr ir "drošības spilvens", kamēr ventspilniekiem vajadzēja iegūt kaut punktu, lai saglabātu labas izredzes uz vietu trijniekā un līdz ar to - piedalīšanās UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas spēlēs nākamsezon.

Ventspilniekiem trūka divu ļoti svarīgu spēlētāju - Kazačoka un Ulimbaševa, kā arī viena vienkārši svarīga spēlētāja Serhijčuka, tāpēc viņu izredzes pret čempionu un līderi (īpaši pēc pirmā puslaika) likās ļoti mazas, taču viņi paņēma trīs punktus un spēra platu soli "bronzas" virzienā. "Riga FC" titula saglabāšanu nākamreiz varēs noformēt jau trešdien pārceltajā spēlē ar FK "Jelgava".

Papildus interesi par gaidāmo maču Jelgavā rada ne tik daudz iespējamā "rīdzinieku" uzvara, cik tas, kā un kādā sastāvā šo spēli aizvadīs jelgavnieki, jo viņiem taču jau sestdien jāspēlē Latvijas kausa izcīņas finālā ar RFS. Iegūt Latvijas kausu - tā Jelgavas komandai ir vienīgā iespēja atgriezties Eiropas kausu izcīņā, kamēr punkti virslīgas turnīra tabulā neko daudz vairs neizšķir. Tas nenozīmē, ka jelgavnieki iznesīs un noliks "Riga FC" futbolistu priekšā Latvijas čempionu kausu, taču vai viņiem prātā tomēr jau vairāk nebūs gaidāmais fināls - tas arī vēl ir jautājums.

No otras puses, jelgavnieki nemaz nedrīkst atstāt malā visus vai lielāko daļu no saviem līderiem, jo iepriekšējā kārtā komanda nespēlēja un viens labs mačs (kaut vai ne pilnu laiku aizvadīts) pirms kausa izcīņas fināla visiem pat ļoti noderētu. Pozitīvas emocijas - ne mazāk.

FK "Ventspils" uzvara pār "Riga FC" tomēr vēl nenogalināja intrigu cīņā par bronzas medaļām un vēl jo vairāk - par 4. vietu. To spilgti apliecināja "Valmiera Glass ViA", kas jau kompensācijas laika 3. minūtē izrāva uzvaru Liepājā - 3:2 - un turnīra tabulā panāca Jūrmalas "Spartaku". Nākamā abām komandām ir savstarpējā spēle Valmierā… Cik tā būs nozīmīga, tas kļūs zināms sestdien pēc Latvijas kausa izcīņas fināla (ja trofeju iegūs FK "Jelgava", tad 4. vieta vairs nedos iespēju nākamsezon spēlēt Eiropas kausos).

Lai cik nelabvēlīgs valmieriešiem bija spēles iznākums Ventspilī, tomēr tas ne vismazākajā mērā nemazināja komandas cīņassparu un apņēmību. Pat ja valmieriešiem pirmo reizi pilsētas futbola vēsturē neizdosies iegūt vietu Eiropas kausos, tad tik un tā šī komanda būs pelnījusi vislielākās uzslavas un sezonas patīkamākā atklājuma godu. Jūrmalas un Valmieras komandas no FK "Ventspils" šķir 6 punkti, taču ventspilniekiem ir par vienu aizvadītu spēli vairāk, tā ka "bronza" vēl ir zem jautājuma un tieši to, šķiet, valmierieši ir ļoti labi ielāgojuši.

Spartakieši turpretī nospēlēja 2:2 ar FK "Metta". Viņus ventspilnieku uzvara tik ļoti ietekmēja - sak, ko nu vairs? Var jau būt, taču iemesls, kāpēc neizdevās uzvarēt, laikam tomēr ir cits - proti, FK "Metta". Arī šosezon metieši čempionāta otro daļu un īpaši turnīra beigas aizvada spēcīgāk nekā sākumu, kas liecina tikai par jauno futbolistu izaugsmi sezonas laikā, par viņu vēlēšanos spēlēt arvien labāk un par treniņdarba kvalitāti komandā. Atņēma metieši punktus nesen ventspilniekiem un tagad atņēma arī jūrmalniekiem.

Lai modra ir arī Valmieras komanda, kurai ar FK "Metta" jāspēlē pēdējā kārtā, turklāt mēs vēl nezinām, cik svarīga abām komandām tā spēle var izrādīties - valmieriešiem varbūt vēl cīņā par "bronzu" vai 4. vietu, bet metiešiem par izvairīšanos no pārspēlēm. No BFC "Daugavpils" viņus šķirt tikai divi punkti, bet jāspēlē vēl ar FK "Jelgava" mājās un Valmierā, kamēr Daugavpils komandai vēl jāspēlē trīs reizes - mājās ar Liepāju, viesos ar "Spartaku" un mājās ar Jelgavu.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu