Ielūkojamies LED spuldžu nākotnē

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Konsultē Elektrum Energoefektivitātes centra speciālisti Rūta Liepniece un Anrijs Tukulis

Cenšoties sniegt patērētājiem arvien daudzveidīgākas apgaismojuma iespējas, ražotāji arvien liek lietā jaunās tehnoloģijas. Daudzfunkcionālāki un “gudrāki” kļūst ne tikai tālruņi, sadzīves tehnika un vēl virkne citu mums nepieciešamu izstrādājumu, bet arī LED spuldzes.

Viens produkts, vairākas funkcijas

LED spuldzes un gaismekļi tiek uzskatīti par energoefektivitātes čempioniem. To lielākā priekšrocība ir mazs enerģijas patēriņš, bet tajā pašā laikā gaismas atdeve būs lielāka nekā citiem apgaismojuma avotiem. Lēsts, ka LED spuldzes patērē pat par 90% mazāk elektroenerģijas nekā kvēlspuldzes. Nākošais jautājums – kādu papildus pievienoto vērtību šī spuldze vai gaismeklis man vēl var sniegt?

LED spuldzes darba mūžu un veiktspēju lielākoties ietekmē tās sastāvā esošo komponenšu kvalitāte, tādēļ, lai plašajā spuldžu piedāvājumā neapjuktu un nenāktos pirkumā vilties, rekomendējams priekšroku dot atpazīstamu zīmolu spuldzēm ar ražotāja sniegtu garantiju. Tāpat ir svarīgi, lai LED spuldzēm ir CE sertifikāts, kas apliecina to atbilstību ES standartiem – produkts nav kaitīgs patērētāja veselībai un ir draudzīgs apkārtējai videi.

Viens no LED attīstības scenārijiem tuvākajiem pieciem gadiem paredz arvien lielāku viedo tehnoloģiju piesaisti un dažādu funkciju apvienošanu vienā produktā. Patlaban, no funkcionālā aspekta raugoties, ir ļoti parocīgi, ja gaismekļi ir dimmējami. Tas nozīmē, ka gaismas intensitāti iespējams mainīt, acumirklī piešķirot vajadzīgo noskaņu telpā. Kā zināt, kura spuldze tāda ir? To norāda uz gaismekļa iepakojuma ar dimmera jeb gaismas regulatora piktogrammu. Tā, piemēram, Elektrum interneta veikalā - elektrumveikals.lv pieejamas 40 dažādu modeļu dimmējamas LED spuldzes.

Vēl – gaisma var būt arī kā interjera elements un īpašas noskaņas radītāja mājoklī. Šim nolūkam labi kalpo daudzkrāsainas LED spuldzes, kas ir ieslēdzamas vai izslēdzamas un kurām iespējams mainīt apgaismojuma krāsu un intensitāti, izmantojot viedtālruni vai planšetdatoru. Uz iepakojuma krāsu regulējošām spuldzēm norādīta burtu kombinācija RGBW. Jau nākošajā gadā tirgū parādīsies RGBW spuldzes ar iebūvētiem bezvadu skaļruņiem, kas būs kontrolējamas un vadāmas ar Bluetooth palīdzību. Jūs iegūsiet trīs priekšrocības, proti, vairs nebūs nepieciešams telpā izvietot skandas, tātad, ietaupīsiet vietu, panāksiet pilnīgāku skaņas efektu, kā arī varēsiet radīt filmai vai mūzikai atbilstošu atmosfēru ar gaismas palīdzību.

Kontrolē ar balsi

Aizvien plašāku popularitāti visā pasaulē gūst dažādu ierīču un viedās mājas kontrole ar Google Asistant jeb balss komandām. Plānots, ka nākošajā gadā pircējiem tiks piedāvāts arī īpašs LED gaismeklis ar iekļautu LED spuldzi, ko būs iespējams savienot ar Google Asistant. Piemēram, atliks vien pateikt: “Samazināt/palielināt virtuves apgaismojumu par 50 procentiem!”. Šāda notikumu attīstība iezīmē vēl vienu nākotnes tendenci, raugi, pamazām saruks vajadzība pēc klasiskajiem gaismas slēdžiem.

Gaismas krāsas tonis pielāgojas bioritmiem

Atmosfēras radīšanā izšķirošā nozīme ir gaismas tonim. Ar baltāku gaismu radām intensīvāku un agresīvāku noskaņu, savukārt neitrāls vai silts tonis palīdzēs vairot miera un mājīguma sajūtu. Gaismas krāsas toni apzīmē ar burtu K jeb Kelvina grādiem. Jo mazāks cipars pie K, jo siltāka, mājīgāka būs izstarotā gaisma. Silti balta gaisma ir diapazonā no 2 700 līdz 3 200 K, balta - no 3 200 līdz 4 000 K, vairāk nekā 4 000 K ir zilgani balta gaisma, bet virs 6 000 K – zilgana gaisma.

Viens no veidiem, kā patlaban variēt ar gaismas toņiem mājoklī, ir spuldze ar diviem apgaismojuma efektiem, to apzīmē ar vārdu salikumu Twin-tone. Izmantojot standarta gaismas ieslēgšanas/izslēgšanas slēdzi var izvēlieties starp omulību raisošu krāsas toni un vēsi balto gaismu.

Bet ir vēl kāds svarīgs aspekts! Liela daļa norišu mūsu organismā atbilst diennakts bioritmiem un ir saistītas ar dabiskajiem gaismas avotiem - Sauli un Mēnesi. “Risinājums, kas joprojām uzskatāms par jaunumu, bet redzam, ka tas kļūst iecienīts birojos visā Eiropā, ir spuldzes ar regulējamu balto krāsas toni (tunable white), kas it kā imitē Saules ciklu. Gaismas toņa regulēšana notiek automātiski, piemēram, no rīta tonis ir neitrālāks, tad pakāpeniski kļūst vēsi balts, sasniedzot 4 - 5000 K, bet, tuvojoties darba dienas beigām, atkal top siltāks - 2700-3000 K, lai darbinieki no biroja izietu mierīgāki,” stāsta LED apgaismojuma eksperts Artūrs Zavjalovs, Sylvania pārstāvis Baltijas valstīs. Viņš arī piebilst, ka pētījumos noskaidrots - ierīkojot šādu apgaismojuma sistēmu darbavietās, tiek paaugstināta darbinieku produktivitāte un apmierinātība ar apstākļiem darba vietā.

Foto: Publicitātes foto

LED spuldzes kļūst vēl efektīvākas un interesantākas

Andrejs Korņejevs, LEDVANCE pārstāvniecības vadītājs norādīja, ka ar katru brīdi jaunāko LED spuldžu gaismas atdeve jeb gaismas plūsma (lm) arvien pieaug – šodien 470 lm LED spuldzei ir 5 W jauda, bet pēc mēneša jau 4 W jauda, un pēc gada 3,5 W. Kā arī klasiskas formas LED spuldzes tiek izgatavotas no stikla un izmērs maksimāli tiek pietuvināts ierastajām halogēnspuldzēm vai kvēlspuldzēm. Izvēlei tiek piedāvātas gan caurspīdīgas, gan matētas spuldzes - ar kvēldiega imitāciju. Dažādas formas retro stila LED spuldzes ar dzeltenu vai pelēku stiklu, ar dekoratīvu kvēldiegu šobrīd arī ir pasaules interjera tendence.

Vairāk informācijas par LED apgaismojumu un vērtīgus padomus kā ietaupīt elektroenerģiju smelies, apmeklējot vietni EsmuEfektivs.lv.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu