Pārtikas un dzērienu ražotāji vēstulē Saeimas deputātiem aicina atbalstīt dzērienu depozīta sistēmas ieviešanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Pārtikas un dzērienu ražotāju organizācijas nosūtījušas kopīgu vēstuli Saeimas deputātiem ar aicinājumu ceturtdien, 24.oktobrī, trešajā lasījumā skatot grozījumus Iepakojuma likumā, atbalstīt ražotāju un tirgotāju pārvaldītu dzērienu depozīta sistēmu,   informēja Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā.

Vēstuli parakstījusi Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija, Latvijas Alus darītāju savienība un Latvijas Bezalkoholisko dzērienu uzņēmēju asociācija.

Tajā teikts, ka pārtikas un dzērienu ražotāji atbalsta dzērienu depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, kas darbojas uz bezpeļņas principa pamata kā centralizēta un uz ražotāju un tirgotāju atbildību balstīta sistēma. Nozares pārstāvji aicina Saeimas deputātus, balsojot par Iepakojuma likuma grozījumiem, ņemt vērā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) priekšlikumus un nozares viedokli, un atbalstīt dzērienu depozīta sistēmu.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā uzsvēra, ka ražotāji un tirgotāji izsaka atbalstu dzērienu depozīta sistēmas ieviešanai, kas balstās uz ražotāju atbildības principiem, jo nozares un patērētāju interesēs ir samazināt depozīta iepakojuma apsaimniekošanas izmaksas, kam ir tieša ietekme uz gala produkta cenu veikalu plauktos atšķirībā no paplašinātās depozīta sistēmas, par kuru iestājas atkritumu apsaimniekotāji, kuru interesēs ir gūt peļņu.

Federācijā norādīja, ka PET, skārds un stikls ir visbiežāk sastopamais iepakojuma piesārņojums vidē, tāpēc dzērienu depozīta sistēma ļauj sasniegt augstus iepakojuma atgūšanas rezultātus. Balstoties uz citu valstu pieredzi, ieviešot šādu sistēmu, ir iespēja atgūt 90% iepakojuma, kas savukārt spētu sekmīgi izpildīt Eiropas Savienības noteiktos iepakojuma atgūšanas mērķus jau tuvākajā laikā.

Jau ziņots, ka Saeima turpina darbu pie grozījumiem Iepakojuma likumā, kas paredz ieviest depozīta sistēmu dzērienu iepakojumiem.

Plānots, ka depozīta sistēma sāks darboties 2022.gada 1.februārī un tajā iedzīvotāji par sistēmā nodoto dzērienu iepakojumu varēs saņemt gan skaidru naudu, gan čekus veikalos. Nododot dzērienu iepakojumus manuāli, par tiem varēs saņemt skaidru naudu, savukārt depozīta automātos - čekus, ko izmantot kā samaksu apmaiņā par precēm jebkurā tirdzniecības vietā, kas pārdot dzērienu depozīta iepakojumā.

Līgumus ar depozīta sistēmas operatoriem paredzēts slēgt uz septiņiem gadiem, lai būtu iespējas pārskatīt depozīta sistēmas ieviešanas efektivitāti, ņemot vērā straujo atkritumu pārstrādes tehnoloģiju attīstību un vienlaikus iekārtu nolietojuma optimālo termiņu.

Depozīta sistēmas operatoram būs jāorganizē izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pārstrāde, depozīta iepakojuma plūsmas uzskaite un kontrole, kā arī komunikācijas pasākumi sabiedrības informēšanai par depozīta sistēmu un tās mērķiem.

Pretendentiem uz depozīta sistēmas operatora statusu būs jābūt līgumiem ar depozīta iepakotājiem par dalību depozīta sistēmā, kā arī nodomu protokoliem ar izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņēmējiem. Tāpat būs jābūt līgumiem ar komersantiem, kas pārstrādā izlietotā dzērienu depozīta iepakojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu