ASV diplomāts liecina, ka Tramps izdarījis spiedienu uz Zelenski (6)

TVNET/LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: AP/Scanpix

ASV pilnvarotais lietvedis Ukrainā Bils Teilors otrdien impīčmenta izmeklēšanā pret ASV prezidentu Donaldu Trampu liecināja, ka Tramps saistījis militārās palīdzības piešķiršanu Ukrainai ar izmeklēšanu viņa politiskā sāncenša Džo Baidena kompromitēšanai.

Teilora aiz slēgtām durvīm sniegtā liecība Pārstāvju palātā ir daļa no demokrātu kongresmeņu veiktās impīčmenta izmeklēšanas par to, vai Tramps izdarījis spiedienu uz Ukrainu personiska politiska labuma gūšanai. 

15 lappuses garā ievada paziņojumā, kas ātri tika nopludināts ASV medijos, Teilors detalizēti stāstīja par Trampa personīgā advokāta Rūdija Džuliāni saskaņotu mēģinājumu panākt, lai Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis publiski paziņotu par izmeklēšanu pret Ukrainas dabasgāzes uzņēmumu "Burisma", kura valdē darbojies Džo Baidena dēls Hanters Baidens.   

Teilors stāstīja par viņam teikto, ka Tramps gribējis, lai Zelenskis "publiski paziņotu" par to, ka tiks veikta šāda korupcijas izmeklēšana. 

Teilors pieminēja ASV vēstnieka Eiropas Savienībā Gordona Sondlenda viņam teikto, ka "viss ir atkarīgs no šāda paziņojuma, tai skaitā atbalsts drošības jomā" un iespējama Trampa un Zelenska tikšanās Baltajā namā.

Baltais nams reaģēja uz Teilora liecību, paziņojot, ka tā ir daļa no "koordinētas apmelošanas kampaņas".

"Šodien bija tikai jaunas trīskāršas baumas un selektīvas noplūdes no demokrātu politiski motivētajām uzklausīšanām aiz slēgtām durvīm," paziņoja Baltā nama administrācija.

"Katru dienu, kamēr turpinās šīs blēņas, tiek šķiests nodokļu maksātāju laiks un nauda."

"Prezidents Tramps nav izdarījis neko sliktu - šī ir koordinēta apmelošanas kampaņa no galēji kreiso likumdevēju un radikālo neievēlēto birokrātu puses, kuri karo pret Konstitūciju," teikts Baltā nama preses sekretāres Stefānijas Grišemas paziņojumā.

Tramps atzīst, ka 25.jūlija telefona sarunā ar Zelenski lūdzis Ukrainas valdību izmeklēt korupciju, kas esot saistīta ar Baidenu. Viņš tomēr noliedz demokrātu apgalvojumus, ka esot mēģinājis izdarīt spiedienu uz Ukrainu, saistot šo lūgumu ar ASV militārās palīdzības piegādi. 

Tramps jau ir nosaucis impīčmenta izmeklēšanu par "valsts apvērsumu", "joku", "raganu medībām", kā arī raksturojis to ar dažādiem lamuvārdiem. Otrdien viņš to nosauca par "linčošanu".

"Visiem republikāņiem jāatceras, kam viņi šeit ir par lieciniekiem - linčošanai," tvītoja Tramps.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu