Erdogans un Putins panāk vienošanos par Sīriju (7)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas un Krievijas autokrāti Redžeps Tajips Erdogans un Vladimirs Putins noslēguši vienošanos par kurdu spēku padzīšanu no Sīrijas ziemeļaustrumiem pie Turcijas robežas, vēsta aģentūra "Reuters". 

Gan Ankara, gan Maskava panākto vienošanos liela kā uzvaru.

Dažas stundas pēc vienošanās izziņošanas Turcijas Aizsardzības ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV norādījušas Turcijai, ka kurdu kaujinieki pilnībā pametuši Ankaras pieprasīto "drošo zonu" Sīrijas ziemeļos.

Līdz ar to neesot vajadzības atsākt 9.oktobrī uzsākto ofensīvu, kas saņēma starptautisku nosodījumu, uzsvēra ministrija.

Kopš ASV prezidents Donalds Tramps pirms divām nedēļām paziņoja par ASV karavīru atvilkšanu, notikumi Sīrijā attīstījušies ļoti strauji.

Putina rezidencē Sočos noslēgtā vienošanās ar Turciju nodrošina, ka Sīrijas ziemeļos varēs atgriezties Sīrijas diktatora Bašara al Asada režīma, kā arī Krievijas karavīri. Reģionā vairākus gadus patrulēja ASV karavīri un sabiedrotie kurdu spēki.

Vienošanās paredz, ka Krievijas militārā policija un Sīrijas robežsardze trešdien sāks "Tautas aizsardzības vienības" (YPG) padzīšanu no zonas, kas atrodas 30 kilometru attālumā no Turcijas robežas.

Savukārt sešas dienas vēlāk plānots uzsākt kopīgas patruļas Sīrijā 10 kilometru zonā no Turcijas robežas, ko Ankara pieprasījusi jau ilgi.

ASV viceprezidents Maiks Penss paudis atbalstu tā dēvētās "drošās zonas" izveidei.

Savukārt Džims Džefrijs, augsta ranga diplomāts Sīrijā, kritizēja Soču vienošanos. "Tajā ir pilns ar caurumiem," viņš teica ASV Kongresa sēdē. "Zinu, ka tā atturēs turkus [no ofensīvas]. Vai krievi vispār izpildīs savu apņemšanos no teritorijām padzīt YPG, kas formulēta ļoti neskaidri, to es nezinu."

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu