ASV vēlēšanu ietekmēšanā varētu būt bijis iesaistīts ukraiņu gāzes magnāts (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukraiņu gāzes magnāts Dmitro Firtašs
Ukraiņu gāzes magnāts Dmitro Firtašs Foto: AFP/SCANPIX

Šomēnes ASV saistībā ar apsūdzībām nelikumīgā ASV vēlēšanu kampaņu finansēšanā tika aizturēti divi ASV prezidenta Donalda Trampa advokāta Rūdija Džuliāni biznesa partneri - Ļevs Parnass un Igors Frūmans. Tagad noskaidrojies, ka ar Džuliani varētu būt bijis saistīts arī ukraiņu gāzes magnāts Dmitro Firtašs, vēsta ASV medijs “The Washington Post”.

Parnasa un Frūmana lietu izmeklē Ņujorkas tiesībsargājošās iestādes, savukārt ar Firtaša lietu nodarbojās tiesībsargājošās institūcijas Čikāgā.

Kā norāda “The Washington Post”, Firtašs ir saistīts ar Parnasu un Frūmanu, kas var nozīmēt, ka viņam bijušas darīšanas arī ar Džuliāni. Pret Firtašu Čikāgā tiek veikta izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām kukuļdošanā.

Parnass kopš šā gada jūlija pilda Firtaša advokātu tulka pienākumus. Savukārt šovasar Firtašs pēc Parnasa ieteikuma noalgoja divus advokātus, kas ir kaismīgi Trampa atbalstītāji.

Kā uzskata “The Washington Post”, šādi Firtašs pats vēlas pozicionēties kā Trampa atbalstītājs, cerot, ka tas viņam palīdzēs novērst viņa izdošanu tiesāšanai ASV.

Parnass un Frūmans ir emigranti no bijušās Padomju Savienības un viņiem ir biznesa darījumi Ukrainā.

Viņi sadarbojušies ar Trampa advokātu Džuliāni, viņam meklējot demokrātus kompromitējošu informāciju, kas ļautu uzlabot Trampa pozīcijas ASV prezidenta vēlēšanu kontekstā.

Tagad radušies jautājumi par iespējamo Firtaša lomu šajās aktivitātēs.

Čikāgas prokuratūra 2013.gadā izvirzīja Firtašam apsūdzības kukuļdošanā Indijā, lai lobētu savas intereses kalnrūpniecības sektorā. Gadu vēlāk Firtašs tika aizturēts Austrijā, pamatojoties uz ASV izdotu orderi.

Kopš tā laika Firtašs cenšas nepieļaut savu izdošanu tiesāšanai ASV.

Firtašam tiek piedēvēta saistība arī Krievijas organizētās noziedzības grupējumiem. Neskatoties uz to, ka viņš ilgstoši dzīvojis citur, viņam joprojām esot liela ietekme Ukrainā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu