Prokuratūra apsūdz bijušo Muitas pārvaldes direktoru Kravali (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis
Bijušais Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis Foto: Ieva Čīka/LETA

Tiesa sākusi skatīt krimināllietu, kurā par neizpaužamu ziņu izpaušanu apsūdzēts bijušais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Tālis Kravalis.

Kravaļa lieta jau patlaban ilgāku laiku atrodas Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kura pirmo tiesas sēdi nozīmējusi šogad martā. Nākamā tiesas sēde paredzēta 2020.gada 9.janvārī plkst.12.30, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Lai arī tiesas sēde ir atklāta prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska pēc sazināšanās ar apsūdzību uzturošo prokuroru, aģentūrai LETA teica, ka persona apsūdzēta divos noziedzīgos nodarījumos, kas paredzēti Krimināllikuma 329. pantā, proti, par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Persona apsūdzēta divos noziedzīgos nodarījumos, kas paredzēti Krimināllikuma 329. pantā, proti, par neizpaužamu ziņu izpaušanu. 

Lietā palicis pratināt vienu liecinieku un tad tiks sākta apsūdzētās personas pratināšana, norādīja Majevska.

Jau ziņots, ka Kravalis atbrīvots no ierēdņa amata 2016.gada nogalē. Toreizējā VID vadītāja Ināra Pētersone 2016.gada februārī atbrīvoja Kravali no Muitas pārvaldes direktora un VID ģenerāldirektora vietnieka amata. Taču 2016.gada augustā saskaņā ar toreizējās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) uzdevumu Kravalis tika atjaunots šajos amatos. Vienlaikus tika atjaunota arī pret viņu iepriekš sāktā disciplinārlieta, tāpēc 8.augustā Kravalis tika atstādināts no amata pienākumu izpildes uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. 

Finanšu ministre 2016.gada vasarā skaidroja, ka viņa iepazinusies ar juristu vērtējumu par situāciju un konstatējusi, ka jāpieņem lēmums par Kravaļa atjaunošanu amatā, jo viņš atlaists nepareiza iemesla dēļ. Proti, Kravaļa atlaišanas iemesls bija pielaides valsts noslēpumiem neesamība, tomēr atlaišanas brīdī viņam iepriekš izsniegtā pielaide vēl nebija anulēta. Ja Kravalis netiktu atjaunots amatā, viņš vēlāk šo argumentu varētu izmantot tiesā pret valsti.

Tāpat ziņots, ka VID Finanšu policijas pārvaldē pret Kravali tika sākts kriminālprocess. Kravalis iepriekš Latvijas Televīzijai apstiprināja, ka šāds process, kas saistīts ar ierobežotas informācijas izpaušanu, ir ierosināts.

2015.gada oktobrī TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Kravalis kolēģiem traucējis izmeklēt viņa māsas, Muitas pārvaldes Riska vadības daļas vadītājas, lomu viltotu apģērbu kravas neaizturēšanā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu