Deviņi interesanti fakti par pasaulslaveno opereti “Jautrā atraitne”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Operete “Jautrā atraitne"
Operete “Jautrā atraitne" Foto: publicitātes

Vienas no visu laiku populārākās operetes pasaulē Franča Lehāra “Jautrā atraitne” lieliskā mūzika un romantiskais stāsts šarmē visu paaudžu skatītāju arī šodien. Šogad vienīgo reizi 31. oktobrī plkst. 19:00 VEF Kultūras pilī šo leģendāro uzvedumu būs iespējams baudīt Rīgā. 

Galvenajā lomā – operdīva un Operetes teātra prīma Sonora Vaice. Pirmoreiz Operetes teātrī un šajā izrādē pie diriģenta pults būs Jānis Stafeckis, Barona Zetas lomā Guntars Ruņģis, konsula Bogdanoviča lomā Emīls Kivlenieks, Padomnieka Kromova lomā Kārlis Rūtentāls.

Zinot šīs operetes milzīgo popularitāti pasaulē, tikai retais zinās, ka pirms 115 gadiem, kad tā sarakstīta, tās autori saskārušies ar grūtībām, tāpēc piedāvājam deviņus interesantus faktus par “Jautro atraitni”.

1. “Jautrā atraitne” (Merry Widow) pēc definīcijas ir korsete bez lencītēm, kurai parasti piestiprināti zeķturi.

2. Komponists Francis Lehārs ir sakomponējis kopumā 30 operetes, un “Jautrā atraitne” ir visveiksmīgākā un pazīstamākā ne tikai starp Lehāra operetēm, bet arī visā operetes žanra vēsturē.

3. 2020. gada 30. decembrī šai operetei apritēs 115 gadi kopš pirmizrādes Vīnes teātrī “Theater and der Wien” 1905. gadā un pieci gadi kopš pirmizrādes Operetes teātrī mūsdienās.

4. Šo varētu dēvēt par “otrās elpas” opereti. Pirmais “Jautrās atraitnes” komponists bija austrietis Ričards Heubergers (Richard Heuberger), ar kura paveikto darbu Vīnes teātra vadītājs nebija apmierināts, nododot šo iespēju tālāk Francim Lehāram. Viņu tik ļoti iedvesmoja tās librets, ka pāris stundu laikā pēc scenārija saņemšanas uzrakstīja galopa dueta “Muļķa, muļķa kavalieris” (“Dummer, dummer Reitersmann”) melodiju.

5. Pirmais iestudējums toreiz Vīnē tika veidots ar minimāliem līdzekļiem, pielāgojot kostīmus un dekorācijas no citām izrādēm. Daži entuziastiskākie dziedātāji pat sagādāja tērpus par saviem līdzekļiem.

6. Vīnes teātra direktors, zaudējis ticību iestudējumam, piedāvāja Francim Lehāram 5 tūkstošus kronu, lai atceltu iestudējumu, no kā komponists atteicās, jo bija pārliecināts, ka operete būs veiksmīga.

7. Tikai pēc 300 nospēlētām izrādēm Vīnes teātris ieguldīja līdzekļus, lai nodrošinātu jaunus tērpus un dekorācijas tautā iemīļotajai operetei.

8. Šis ir pirmais iestudējums pasaulē, kas radīja zīmola preces – dāmām par būtisku sieviešu modes atribūtu turpmākajos gados kļuva “Jautrās atraitnes” korsetes un cepures, proti, melnas platmales ar spalvu rotājumiem. Kungiem – tādi produkti kā cigaretes, kokteiļi un pat motora pārsegi.

9. Operetes teātra repertuārā šī izrāde ir jau kopš 2014. gada.

Nākamā un šogad vienīgā iespēja būs 31. oktobrī plkst. 19:00 VEF Kultūras pilī Rīgā.

Operete “Jautrā atraitne"
Operete “Jautrā atraitne" Foto: publicitātes

Biļetes iespējams iegādāties “Biļešu paradīze” kasēs un internetā. 20% atlaide tiek piešķirta skolēniem, pilna laika studentiem un ISIC kartes īpašniekiem, pensionāriem un invalīdiem, 10% atlaide ar CLUB ONE karti, savukārt 3+ kartes īpašniekiem atlaide uz Operetes teātra iestudējumiem ir 40%. Iestudējumu atbalsta un līdzfinansē Kultūras ministrija un Eiropas Savienības programma „Radošā Eiropa”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu