Vai migranti bieži iet bojā, cenšoties iekļūt Lielbritānijā? (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Trešdien kravas automašīnā Lielbritānijā tika atrastas 39 ķīniešu mirstīgās atliekas. Automašīna ar nelegālajiem imigrantiem Lielbritānijā bija ieradusies no Beļģijas. Pirms šīs traģēdijas fiksēti vēl vairāki gadījumi, kad migranti gājuši bojā, cenšoties iekļūt Lielbritānijā, cerot uz labāku dzīvi sev un savām ģimenēm, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Datus par migrantiem, kas gājuši bojā, cenšoties iekļūt Lielbritānijā, valsts apkopo tikai kopš 2014.gada. Pēdējo piecu gadu laikā reģistrēti kopumā pieci šādi bojāgājušie.

2014.gadā Eseksas grāfistē tika atrasts miris migrants no Afganistānas. Viņš kopā ar 34 cilvēkiem atradās konteinerā, kas Anglijā nogādāts ar kuģi. Visi pārējie afgāņi izdzīvoja.

2015.gadā noliktavā Stafordšīras grāfistē tika atrasti divu migrantu līķi – tie atradās koka kastē, kas Lielbritānijā nogādāta konteinerā no Itālijas.

2016.gadā Oksfordšīras grāfistē gāja bojā kāds 18 gadus vecs vīrietis, kurš bija pieķēries zem kravas automašīnas.

2016.gadā kravas automašīnā Kentas grāfistē tika atrasts migranta līķis. Kravas automašīna Lielbritānijā bija ieradusies no Francijas.

Šādas traģēdijas Lielbritānijā notikušas arī iepriekš. Piemēram, 2000.gadā kravas automašīnā Duvras ostā tika atrasti nosmakuši 58 ķīnieši. Minētās automašīnas vadītājs tika atzīts par vainīgu cilvēku nonāvēšanā un viņam tika piespriests 14 gadu cietumsods.

Kā cilvēki nelegāli iekļūst Lielbritānijā?

Kopš migrantu patvaļīgi ierīkoto nometņu slēgšanas Francijas ziemeļos 2016. un 2017.gadā, ir arī samazinājies to migrantu skaits, kas cenšas saviem spēkiem iekļūt Lielbritānijā. Tajā pašā laikā biežākas kļuvušas organizētās noziedzības grupējumu īstenotās migrantu nelikumīgās transportēšanas pāri Lamanša kanālam, liecina Lielbritānijas Nacionālās noziedzības apkarošanas aģentūras dati.

Šie grupējumi migrantus Lielbritānijā lielākoties ieved paslēptus kravas automašīnu kravas nodalījumos vai konteineros.

Foto: Britu policija kravas konteinerā atradusi 39 cilvēku līķus 

Kāda ir drošības situācija uz robežas?

Lielbritānija, Francija un Beļģija ir noslēgušas līgumu par imigrācijas kontrolēšanu konkrētos maršrutos, kas šķērso Lamanšu, – tiek pārbaudītas automašīnas, pirms tās iebrauc prāmjos.

Automašīnu pārbaudēs tiek izmantoti arī skeneri, kas palīdz konstatēt gan kontrabandas preces, gan arī paslēpušos cilvēkus.

Konteiners, kurā šonedēļ tika atrasti mirušie migranti, Lielbritānijas Purflītas ostā ieradies no Beļģijas Zēbriges ostas, kas ir populārs cilvēku kontrabandas maršruta punkts.

Lielbritānijas tiesībsargājošās institūcijas uzsver, ka cilvēku kontrabandisti cenšas izmantot mazāk noslogotas ostas Lielbritānijas austrumu piekrastē, kur nereti nepietiek nedz personāla, nedz aprīkojuma, lai veiktu pilnvērtīgas valstī iebraucošo transporta līdzekļu pārbaudes. Par vienu no mazāk noslogotajām ostām uzskatāma arī Purflīta.

Cik bieži nelegālie imigranti tiek aizturēti?

Lielbritānijas policija apkopo datus par aizturētajiem cilvēkiem, kas centušies nelikumīgi iekļūt valstī, tomēr šie dati netiek regulāri publiskoti.

Kā iepriekš noskaidrots BBC veiktā pētījumā, periodā no 2013. līdz 2016.gada aprīlim par nelikumīgu iekļūšanu Lielbritānijā aizturēti 27 860 cilvēki, bet vēl 2482 cilvēki aizturēti par nelikumīgas imigrācijas veicināšanu.

Cik daudz migrantu iet bojā citās Eiropas valstīs?

Reaģējot uz migrācijas pieņemšanos spēkā 2014.gadā, ANO Migrācijas aģentūra sāka apkopot datus par migrantu nāves gadījumiem Eiropā.

Saskaņā ar šiem datiem kopš 2014.gada sākumā Eiropā kopumā ir gājuši bojā gandrīz 500 migranti.

Papildus tam aptuveni 18 500 migrantu šajā laikā ir gājuši bojā, cenšoties nokļūt Eiropā, šķērsojot Vidusjūru.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu