Uzņēmuma ieskatā depozītu sistēmas ienākšana kaitēšot stikla taras pieņemšanas punktiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pudeles
Pudeles Foto: Ieva Lūka/LETA

Ceturtdien Saeimā pieņemtie grozījumi Iepakojumu likumā, kas paredz no 2022.gada 1.februāra ieviest depozīta sistēmu, kaitēs vairākiem stikla taras pieņemšanas punktiem, teica alus tirgotāja un stikla taras pieņemšanas punkta "Alus tirgus" līdzdibinātājs Edgars Zaharovs. 

Viņš skaidroja, ka jaunie likuma grozījumi uzliks par pienākumu tirgotājiem nodarboties ar dzērienu iepakojumu uzņemšanu, patērētājam pretī sniedzot samaksu, līdz ar to individuālie dzērienu iepakojumu uzņemšanas punkti, īpaši mazie, zaudēs aktualitāti un pārstās pastāvēt. 

Zaharovs uzsvēra, ka arī "Alus tirgus" jutīs depozīta sistēmas ietekmi uz biznesu. Viņš atklāja, ka patlaban no uzņēmuma gada apgrozījuma stikla taras uzņemšana veido 20%, bet nākotnē būs jādomā, kā noturēt šo ienākumu daļu stabilā līmenī. 

"Esmu pārliecināts, ka trīs gadu laikā vajadzēs domāt par papildu biznesa iespējām, bet tikmēr mēs turpināsim savu biznesu, cik varēsim. Skaidrs ir tas, ka nākotnē būs jārēķinās ar mazākiem apjomiem," viņš atklāja.

Vienlaikus Zaharovs norādīja, ka pēc Saeimas pieņemtajiem likuma grozījumiem būs "ļoti jānostrādā" Ministru kabineta noteikumi. Pēc viņa sacītā, Latvijas depozīta sistēma tiek balstīta uz Lietuvas un Igaunijas pieredzi, kas ir "pilnīgi cita situācija", vērtējot patērēto materiālu veidus. 

"Igaunijā un Lietuvā patērē citus dzērienu materiālus. Piemēram, mūsu kaimiņiem lielāks patēriņš ir skārda bundžām, savukārt mums - stiklam, tāpēc depozīta sistēmas ieviešanu nevaram balstīt uz viņu pieredzi," atzīmēja Zaharovs. 

Viņš piebilda, ka būtiska ir arī iedzīvotāju attieksme pret depozīta sistēmu. Latvijā dzērienu iepakojumu nodošana, saņemot par to pretī samaksu, nav jaunums, bet pieprasījums tam ir salīdzinoši mazs. Savukārt Igaunijā un Lietuvā ievāc apmēram 90% no visiem dzērienu iepakojumiem. 

"Mums vēl ilgi būs jāstrādā ar jēgpilnu depozīta sistēmas ieviešanu, jo Latvija ir atšķirīgs tirgus nekā kaimiņi. Tāpat ļoti jāpārdomā izmaksas par depozītu sistēmas ieviešanu - tas nebūs lēti, ņemot vērā ka viens taras aparāts izmaksās apmēram 30 000 eiro," teica Zaharovs. 

TVNET jau ziņoja, ka ceturtdien Saeima trešajā jeb galīgajā lasījumā pieņēma ar depozīta sistēmas ieviešanu saistītos grozījumus Iepakojuma likumā, tostarp paredzot, ka depozīta sistēma tiks ieviesta no 2022.gada 1.februāra. 

Par likumprojektu atbildīgā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija pirms trešā lasījuma izskatīja virkni priekšlikumu attiecībā uz grozījumiem Iepakojuma likumā, tostarp paredzot, ka iedzīvotāji Latvijā par sistēmā nodoto dzērienu iepakojumu varēs saņemt gan skaidru naudu, gan čekus veikalos.

Tāpat nolemts, ka līgumus ar depozīta sistēmas operatoriem tiks slēgts uz septiņiem, nevis desmit gadiem, kā bija plānots iepriekš, lai būtu iespējas pārskatīt depozīta sistēmas ieviešanas efektivitāti, ņemot vērā straujo atkritumu pārstrādes tehnoloģiju attīstību un vienlaikus iekārtu nolietojuma optimālo termiņu.

Pretendentiem uz depozīta sistēmas operatora statusu būs jāsagatavo depozīta sistēmas darbības organizēšanas un īstenošanas plāns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu