Lems, vai rosināt apsūdzēt slimnīcas "Ainaži" darbiniekus par vardarbību pret bērniem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ingars Tenis/TVNET

Valsts policija (VP) pēc pierādījumu izvērtēšanas lems, vai rosināt prokuratūrai uzrādīt apsūdzību diviem bērnu psihoneiroloģiskās slimnīcas "Ainaži" darbiniekiem par iespējamu vardarbību pret bērniem.

VP Vidzemes reģiona pārvaldes pārstāve Zane Vaskāne pastāstīja, ka Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja lietvedībā atrodas 2018.gada februārī sākts kriminālprocess par iespējamu cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar nepilngadīgajiem, kas ievietoti minētajā slimnīcā.

Kriminālprocesā patlaban ir saņemti eksperta atzinumi no "Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra", kurā bija nozīmētas ambulatorās kompleksās tiesu psihiatriskās un psiholoģiskās ekspertīzes personām, kas kriminālprocesā atzītas par cietušām. Tāpat veiktas liecinieku pratināšanas, lai noskaidrotu lietas apstākļus un apzinātu visas cietušās personas.

Kriminālprocesā patlaban cietušā statusā figurē deviņas personas. 

Izvērtējot pierādījumu kopumu, tiks lemts jautājums par kriminālvajāšanas ierosināšanu pret diviem slimnīcas darbiniekiem. Vienam no darbiniekiem patlaban ir piemērots statuss - persona pret kuru sākts kriminālprocess. Otrs darbinieks ir liecinieka statusā, taču pēc pierādījumu kopuma savākšanas šai personai tiks mainīts statuss uz persona pret kuru sākts kriminālprocess, skaidroja Vaskāne.

Tāpat policijā norādīja, ka no Veselības inspekcijas vēl nav saņemti 23 atzinumi attiecībā uz to, vai ir konstatēti medicīniskās aprūpes pārkāpumi un vai tā veikta atbilstoši Ārstniecības likuma prasībām.

Jau ziņots, ka iepriekš tiesībsargs un Veselības inspekcija konstatējusi pārkāpumus šajā slimnīcā. Pārkāpumi bija saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. 

Inspekcijas direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu. 

Ņemot vērā, ka pārbaudē konstatēti arī iespējami krimināla rakstura pārkāpumi, tiesībsargs vērsās izmeklēšanas iestādēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu