Izraēla atkal plāno doties uz Mēnesi un šoreiz piezemēties kā pieklājas (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Par spīti neveiksmei pirmajā misijā Izraēla nav metusi plinti krūmos un plāno vēlreiz uz Mēnesi sūtīt zondi, cerot kļūt par ceturto valsti pasaulē, kas uz Zemes dabiskā pavadoņa nogādājusi cilvēka radītu lidaparātu.

Misija “Beresheet” nosēšanos uz Mēness centās paveikt aprīlī, tomēr datora kļūmes dēļ zonde ietriecās Mēness virsmā. Sešus mēnešus vēlāk Izraēlas valdībai piederošās kosmosa izpētes kompānijas pārstāvji Starptautiskajā astronautikas kongresā paskaidroja, kas nogāja greizi un ko Izraēla plāno darīt tālāk attiecībā uz Mēnesi.

“Mēs esam ļoti lepni un priecīgi par “Beresheet” misiju. Tā bija pirmā no daudzām un jau padarījusi mūs par septīto valsti pasaulē, kas apriņķojusi Mēnesi un ceturto, kas mēģinājusi uz tā nolaisties,” komentēja Izraēlas aviācijas industriju inženieris Ehids Hajuns.

“Beresheet” bija radīta pēc iespējas lētāka - vien 100 miljoni dolāru. “Mums šajās sistēmās nebija pilnīgi nekā lieka, tāpēc misija bija lēta, bet riskanta,” piebilda Hajuns.

Ceļā uz piezemēšanos misijai nācās saskarties ar vairākiem izaicinājumiem un anomālijām. Garais lokveida nolaišanās ceļš pakļāva zondi lielam radiācijas starojumam, bet problēmas ar datoriem beigās noveda pie neveiksmes.

Par spīti smagajai nosēšanai, Izraēla nav atmetusi cerības nolaisties uz Mēness. Šoreiz tikai eksperti plāno mainīt zondes paredzēto nolaišanās vietu. Jaunā misija startēt uz Mēnesi varētu pēc aptuveni 2,5 gadiem.

Kā rakstīts izdevumā “Live Science”, jaunajā kosmosa kuģī būs iekļauti dažādi uzlabojumi, lai šoreiz nodrošinātu mīkstu nosēšanos.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu