Indekss: Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidū, liecina jaunākais "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss", ko veidojusi ASV domnīca "Tax Foundation". 

Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas trešajā vietā, atpaliekot tikai no Igaunijas un Jaunzēlandes.

Vērtējot atsevišķas nodokļu grupas, Latvija uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā ieņēmusi 1.vietu, patēriņa nodokļu konkurētspēja mūsu valstī ir 29.augstākā 36 OECD dalībvalstu vidū, gan īpašuma nodokļu, gan personīgo nodokļu rādītājā Latvija ieņem 6.vietu, bet starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā Latvija ieņem 7.vietu.

Jau sesto gadu pēc kārtas par OECD dalībvalsti ar viskonkurētspējīgāko nodokļu sistēmu atzīta Igaunija. 1.vietu tā ieņem īpašuma nodokļu un personīgo nodokļu rādītājos, 2.vietā ierindojas uzņēmējdarbības nodokļu rādītājā, 9.vietā ierindojas patēriņa nodokļu izvērtējumā, bet sliktāko sniegumu - 11.vietu - uzrādījusi starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā.

Otrā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD dalībvalstu vidū ir Jaunzēlandei. Aiz Latvijas seko Lietuva, Šveice, Luksemburga, Austrālija, Zviedrija, Nīderlande un Čehija.

Lietuva 3.vietu ieņem uzņēmējdarbības nodokļu un personīgo nodokļu rādītājos, 7.vietā tā ierindojas īpašuma nodokļu rādītājā, starptautisko nodokļu nosacījumu rādītājā tā ieņem 17.vietu, bet 24.vieta ir patēriņa nodokļu izvērtējumā.

Kanāda ieņem 15.vietu, Vācija - 16.vietu, ASV - 21.vietu, Lielbritānija - 25.vietu, Japāna - 28.vietu, Grieķija - 30.vietu, bet pēdējo - 36.vietu - ieņem Francija.

Pētījumā norādīts, ka Igaunijas nodokļu sistēmas konkurētspēju veicina četri faktori. Pirmkārt, Igaunija noteikusi 20% uzņēmuma ienākumu nodokli, kas tiek piemērots tikai sadalītai peļņai. Otrkārt, valstī ir vienota 20% nodokļa likme iedzīvotāju ienākumiem, kas netiek piemērota personīgajiem dividenžu ienākumiem. Treškārt, īpašuma nodoklis tiek piemērots tikai zemes vērtībai, nevis reālajam īpašumam vai kapitālam. Un visbeidzot, Igaunija noteikusi teritoriālo nodokļu sistēmu, kas no iekšzemes nodokļiem atbrīvo 100% iekšzemes uzņēmumu ārvalstīs gūto peļņu, paredzot vien dažus ierobežojumus.

Savukārt Latvijā, kas nesen ieviesa Igaunijas uzņēmuma nodokļa piemērošanas sistēmu, arī ir salīdzinoši efektīva sistēma nodokļu piemērošanai darbaspēkam.

Tikmēr Francijas nodokļu sistēma par vismazāk konkurētspējīgo OECD dalībvalstu vidū atzīta sesto piekto gadu pēc kārtas. OECD norāda, ka Francijā ir viena no augstākajām uzņēmumu ienākuma nodokļa likmēm OECD (34,4%), tai ir augsti īpašuma nodokļi, ikgadējie turības nodokļi, finanšu darījumu nodoklis un nekustamā īpašuma nodoklis. Francijā augsti ir arī progresīvie personīgie ienākuma nodokļi, kas tiek piemēroti gan dividenžu, gan kapitāla peļņas ienākumiem.

Pirms gada Latvija kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā ierindojās 2.vietā, atpaliekot tikai no Igaunijas.

Starptautiskajā nodokļu konkurētspējas indeksā tiek izvērtēts, cik labi valsts nodokļu sistēma veicina ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un investīcijas. Ziņojumā izskatīti vairāk nekā 40 nodokļu politikas rādītāji piecās kategorijās: uzņēmumu ienākuma nodokļi, personīgie nodokļi, patēriņa nodokļi, īpašuma nodokļi un izturēšanās pret peļņu ārvalstīs.

OECD ir starpvaldību organizācija, kuras sastāvā ir 36 attīstīstās valstis. Lai iestātos organizācijā, valstij jāatbilst četriem kritērijiem - līdzīgi domājoša valsts, nozīmīgs spēlētājs, savstarpējā ieinteresētība un globālie apsvērumi. Tomēr valstu atbilstība šiem kritērijiem nenodrošina automātisku uzņemšanu organizācijā. Lēmums tiek pieņemts, pamatojoties uz OECD stratēģiskajām interesēm, ģeopolitisko līdzsvaru, kandidātu individuāliem ekonomiskiem sasniegumiem, kā arī organizācijas spēju uzņemt jaunas valstis.

Latvija OECD pievienojās 2016.gadā, Igaunija tajā iestājās 2010.gadā, bet Lietuva par OECD dalībvalsti kļuva pērn jūlijā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu