Baltais troksnis aizmigšanai vairāk kaitēs nekā palīdzēs (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ja aizmigšana sagādā grūtības, bieži vien meklējam metodes, kas varētu palīdzēt atslābināt prātu un aizmigt. Starp visdažādākajām metodēm daudzi bezmiega skartie izmanto tā saucamo balto troksni - statisku skaņu, vieglu šņākoņu, kas atslābina prātu, tādējādi palīdzot iemigt un saglabāt netraucētu miegu. 

Baltais troksnis ir šķietami nekaitīga skaņa, ko var radīt ventilators, televizors vai gaisa mitrinātājs, taču visbiežāk balto troksni taisa speciālas aplikācijas vai pat ierīces, kas palīdz aizmigt. Taču, ilgstoši lietojot baltā trokšņa ierīci, cilvēkam var rasties pieradums pie savdabīgās skaņas, vēsta portāls "Bustle".

"Konstanti aizmiegot pie baltā trokšņa ierīces, smadzenes pierod pie skaņas. Tas nozīmē, ka laika gaitā smadzenes asociēs aizmigšanas procesu ar skaņu," stāsta portāla intervētā miega ārste Sudžeja Kansagra. Pēc ilgākas baltā trokšņa ierīces lietošanas aizmigšana bez skaņas būs teju vai neiespējama. Ja kādu dienu ierīce salūzīs, aizmirsīsies to ieslēgt vai dzīvesbiedrs iebildīs, tad nāksies vien vārtīties pa gultu no vieniem sāniem uz otriem.    

Turklāt ne tikai iemigšana būs sarežģīta, bet troksnis ietekmēs arī smadzeņu darbību. "Daži baltā trokšņa blakusefekti ir zvanīšana ausīs, kas var apgrūtināt koncentrēšanās spēju ikdienā," stāsta psiholoģe un neiroloģe Ketrīna Džonsone. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu