Vīrietis piedzeras pats pret savu gribu, jo viņa zarnās iekārtojies vesels “alus brūzis”

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Piedzēries vīrietis
Piedzēries vīrietis Foto: Unsplash

Ārkārtīgi reta stāvokļa dēļ kāds vīrietis pašam negribot piedzēries, kad viņa zarnas sākušas ražot raugam līdzīgu substanci.

Šādā stāvoklī vīrieti, kurš brauca ar automašīnu, apturēja policija, liekot viņa ģimenei domāt, ka viņš mēdz slepus lietot alkoholu. Tomēr pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Open Gastroenterology”, rakstīts, ka vīrietis cietis no tā saucamā “auto-brūža sindroma”.

Viss stāsts sākās 2011. gada janvārī, kad visādi citādi vesels 46 gadus vecs vīrietis saskārās ar alkohola reibumam līdzīgiem simptomiem – reiboni, aptumšotu prātu un viņam neraksturīgu agresiju.

Ārsti sākumā bija pamatīgi samulsuši un nespēja saprast, kas notiek, tāpēc 2014. gadā izrakstīja viņam antidepresantus. Tiesa, simptomi nemazinājās, tāpēc kādu dienu viņu apturēja policija par braukšanu dzērumā. Vīrietis, protams, apgalvoja, ka viņš alkoholam nav pieskāries, tomēr asinsanalīzes uzrādīja, ka viņš ir uzņēmis 20 standarta alkoholiskos dzērienus, tāpēc vīrietis nekavējoties tika arestēts.

Vīrieša tante, kura iepriekš bija dzirdējusi par gadījumiem, kad nedzērājiem asinīs uzrādās alkohols, rosināja ekspertus veikt vēl citus testus. Rezultātā ārsti vīrieša izkārnījumu paraugos atklāja rauga sēni “Saccharomyces cerevisiae”, ko plaši izmanto alus darīšanā. Izrādījās, ka vīrieša zarnās šī sēne nodibinājusi veselu alus brūzi, liekot alkoholam aumaļām plūst vīrieša asinsritē.

Lai pārbaudītu, vai vīrietis nesirgst ar “auto-brūža sindromu”, ārsti lūdza viņam pārtikā lietot daudz ogļhidrātu. Rezultātā pēc maltītes alkohola līmenis viņa asinīs pamatīgi pieauga. Ārsti viņam izrakstīja pretsēņu medikamentus un ieteica pārtraukt uzturā lietot ogļhidrātus.

Par spīti pūlēm simptomi atkal atgriezās un viņš reibumā pārsita galvu līdz asinīm. Atkal viņa asinīs tika atrasts liels alkohola daudzums, tomēr atkal viņš apgalvoja, ka nav dzēris. Ārsti viņam nenoticēja.

Dzirdīgas ausis un cerību izārstēties vīrietis atrada Ričmondas Universitātes gastroenteroloģijas nodaļā Ņujorkā. Ārsti apstiprināja, ka rauga sēne ir iekārtojusies viņa tievajās zarnās. Vīrietis atklāja, ka pirms tam viņš strādājis celtniecībā un palīdzējis remontēt mājas, kuras bija apsēdis pelējums. Tas arī varētu būt viens no sindroma skaidrojumiem.

Vīrietis izgāja citu pretsēņu medikamentu kursu un sešas nedēļas pārtikā nelietoja ogļhidrātus. Pēc aptuveni pusotra gada viņš beidzot vairs neizjuta reibumu un varēja sākt uzturā lietot normālu pārtiku.

“Vīrietis bija ārkārtīgi priecīgs, kad sāka atlabt, jo gadiem ilgi viņam neviens neticēja, ka viņš alkoholu nelieto. Policija, ārsti, māsiņas un pat viņa ģimene teica, ka viņš melo un slepeni dzer,” izdevumam “New Scientist” stāstīja ārsts Fahads Maliks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu