"Viņš mira ļaunā un vardarbīgā nāvē." Tramps apraksta operāciju pret al Bagdadi (26)

Žurnālisti rekonstruē notikumus
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/SIPA/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien oficiāli apstiprināja ziņas par teroristu grupējuma "Islāma valsts" līdera Abu Bakra al Bagdadi nogalināšanu ASV spēku uzbrukumā Sīrijā. Savā runā viņš lietoja daudzus emocionāli spilgtus epitetus un salīdzinājumus, savukārt žurnālistu izveidotā operācijas rekonstrukcija atklāj, kā notika reids.

"Viņš mira, ieskrienot tunelī, kas beidzās ar strupceļu, visu ceļu šņukstot, raudot un kliedzot," runā teica Tramps. "Tolaik mājā jau bija noticis reids. Tur esošie cilvēki bija vai nu padevušies, vai arī tikuši nošauti."

Viņš piebilda, ka Bagdadi esot tunelī paslēpies ar saviem trim bērniem, kuri esot gājuši bojā, kad Bagdadi uzspridzinājās.

"Bagdadi bija ļauns un vardarbīgs, un viņš mira ļaunā un vardarbīgā nāvē - kā gļēvulis, skrienot un kliedzot," sacīja Tramps.

Žurnālistu veidotā notikumu rekonstrukcija

Reids bija vairākus gadu izlūkošanas kulminācija, kas tika izplānota 48 stundu laikā pēc tam, kad Vašingtona uzzināja, ka Bagdadi varētu atrasties nožogotā īpašumā Sīrijas ziemeļrietumos, raksta aģentūra AP, kas pirmdien publiskojusi operācijas rekonstrukciju. Tā balstīta uz Trampa un citu ASV amatpersonu, kā arī Bagdadi paslēptuves tuvumā dzīvojošo cilvēku teikto.

Baltā nama rīcībā ceturtdien esot nonākusi informācija, ka Bagdadi, "ļoti iespējams", atrodas slēptuvē Idlibas provincē.

Piektdien uz Trampa galda nonāca iespējamie militārie scenāriji. No ārpuses gan šie notikumi nebija nojaušami - Tramps piektdienas vakarā viesojās meitas Ivankas un znota Džareda Kušnera desmitās kāzu jubilejas svinībās, bet sestdien devās atpūsties vienā no saviem golfa laukumiem Virdžīnijas štatā.

Tramps Baltajā namā atgriezās plkst.16:18, bet jau piecos uzvalkā sēdēja Baltā nama Rietumu spārna dežūrcentrā, kur sanākušās amatpersonas sekoja reida norisei.

Foto: AFP / Scanpix

Tikko kā Baltā nama komanda bija sapulcējusies dežūrcentrā, no bāzes Irākas rietumos gaisā pacēlās CH-47 helikopteri un citi ASV militārie lidaparāti. Idlibā netālu no teroristu apmetnes dzīvojošie stāsta, ka helikopteru drūzmēšanās debesīs esot bijusi pirmā pazīme, ka drīzumā kaut kas notiks. Viņi nezināja, ka tuvumā paslēpies "Islāma valsts" līderis.

"Mēs izgājām uz balkona un redzējām, ka viņi sākuši šaut ar automātiem. Mēs ieskrējām iekšā un paslēpāmies," stāsta kāds vietējais, kurš nevēlējās tikt identificēts. 

Tam sekoja skaļš sprādziens - Tramps sacīja, ka ASV karavīri esot uzspridzinājuši vienu ēkas sienu, jo bažījušies, ka ieeja varētu būt aprīkota ar dažādiem nāvējošiem slazdiem. Bagdadi ieskrēja pazemes tuneļu tīklā, kas pletās zem ēkas. Džihādistu grupējuma līderis bija apvilcis spridzekļu vesti un paņēmis līdzi trīs bērnus.

Saskaņā ar Trampa stāstīto, ASV karavīri ar suņiem aplenca Bagdadi. "Viņam pakaļ dzinās mūsu suņi, un viņš nonāca tuneļa galā," teica Tramps. "Viņš uzspridzināja savu vesti, atņemot dzīvību sev un trim bērniem."

Pēc sprādziena Bagdadi līķi apraka tuneļa drupas. ASV karavīriem nācās rakties cauri gruvešiem, lai atgūtu mirstīgās atliekas.

"Nekas daudz nebija palicis," teica Tramps. "Bet viņi tik un tā atveda atpakaļ gana lielus gabalus."

Tobrīd militārais reids pārtapa tiesu medicīnas operācijā. Specvienība bija sagatavojusies - tai līdzi bija Bagdadi DNS paraugi. Reidā iesaistītie karavīri domāja, ka bēgošais vīrietis izskatījās pēc Bagdadi, bet ar to vien nepietiek. Par viņa nāvi bija vēstīts jau vairākas reizes, bet terorists vēlāk tomēr izrādījās dzīvs.

Notikuma vietā esošie laboratorijas tehniķi turpat veica DNS analīzes un 15 minūšu laikā guva apstiprinājumu, ka mirstīgās atliekas pieder Bagdadi.

Tramps norāda, ka ASV karavīri paslēptuvē pavadīja vēl apmēram divas stundas, kuru laikā esot atraduši slepenus materiālus par "Islāma valsti" un grupējuma nākotnes plāniem.

Svētdien Tramps Baltajā namā sasauca preses konferenci, kurā vairāk nekā 45 minūtes teica runu un atbildēja uz jautājumiem.

Politiskais kapitāls

Svētdienas pēcpusdienā Trampa vēlēšanu kampaņa saviem sekotājiem izsūtīja īsziņu, vēsta AP. "Tramps panācis taisnību pasaules teroristu līdera numur viens lietā - viņš nodrošina Amerikā drošību," tajā bija teikts.

Uz apstākli, ka operācija varētu nākt par labu Trampa izredzēm 2020.gada ASV prezidenta vēlēšanās, norāda arī citi mediji. "Nevar iedomāties vēl Trampam labvēlīgāku laiku, kad šādam reidam notikt, jo pašlaik Pārstāvju palātas demokrāti pret viņu ierosinājuši impīčmenta izmeklēšanu, apgalvojot, ka viņa Trampa mēģinājums pārliecināt Ukrainu veikt izmeklēšanu pret sāncensi no demokrātu partijas Džo Baidenu bija pilnvaru pārsniegšana un, iespējams, arī nacionālās drošības apdraudējums," norāda aģentūra "Reuters", piebilstot, ka Tramps pēdējā laikā arī nopietni kritizēts par ASV karavīru atvilkšanu no Sīrijas ziemeļaustrumiem, nododot sabiedrotos kurdus.

Operācija pret Bagdadi izpelnījās atzinību pat no tiem republikāņiem, kuri bija nopēluši Trampa lēmumu atvilkt karavīrus no Sīrijas.

Taču svētdien Tramps nebaudīja tik lielu atzinību, kā bija gaidījis. Augstākās beisbola līgas (MLB) čempionāta spēlē skatītāji uzgavilēja karavīriem, kad tie parādījās stadiona ekrānos, bet, kad kadrā parādījās Tramps, viņu izsvilpa.

Krievija apšauba ASV versiju

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija svētdien apšaubīja informāciju par Bagdadi iznīcināšanu ASV operācijas rezultātā, par ko Tramps cita starpā izteicis pateicību arī Maskavai.

"Krievijas Aizsardzības ministrijai nav ticamas informācijas, ka amerikāņu karavīri Turcijas kontrolētajā deeskalācijas zonas "Idliba" daļā būtu rīkojuši kārtējo bijušā "Islāma valsts" līdera iznīcināšanas operāciju," paziņojis ministrijas pārstāvis Igors Konašenkovs.

Pēc viņa teiktā, pretrunīgā informācija par šo operāciju "vedina šaubīties par tās patiesumu un vēl jo vairāk par tās panākumiem", turklāt šaubas viešot arī apgalvojums, ka al Bagdadi atradies teritorijā, ko kontrolē "Al Qaeda" atzars - grupējums "Al Nusra", kas "vienmēr bez kompromisiem cīnījies pret "Islāma valsti" un jebkuru tās pārstāvi kā galveno konkurentu cīņā par varu".

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu