Izgudrotājs radījis revolucionāru ierīci, kas no upēm aizvāc plastmasu (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Nīderlandiešu izgudrotājs Bojans Slats ievērojami paplašinājis iespējas atbrīvot upes no plastmasas daļiņām, neļaujot tām nokļūt okeānos. Viņš ir radījis peldošu ierīci, kas jau upēs burtiski notver peldošo plastmasu, neļaujot tai nokļūt tālāk.

Kā vēstīts izdevumā "TIME", 25 gadus vecais vīrietis tagad ir dibinājis kompāniju “The Ocean Cleanup”, kas nodarbojas ar sistēmas attīstīšanu un izvietošanu, ko viņš izgudroja 18 gadu vecumā. Tā ir paredzēta atkritumu savākšanai no upēm, pirms tie ir nonākuši okeānā.

Sestdien izgudrotājs paziņoja par nākamo soli cīņā ar atkritumiem upēs, proti, viņš prezentēja ar saules enerģiju darbināmu ierīci “Interceptor”, kas, peldot pa ūdeni, savāc plastmasas atkritumus.

Foto: AP/Scanpix

“Vispirms mums ir jānovērš plastmasas nonākšana okeānā,” teica Slats, upes nosaucot par “artērijām, kas atkritumus no sauszemes nogādā jūrās”.

Izgudrotāja organizācija iepriekš izteikusi kritiku par koncentrēšanos tikai uz atkritumiem, kas jau nonākuši pasaules okeānos.

Eksperti saka, ka katru gadu okeānos no pludmalēm, upēm un līčiem ieplūst aptuveni 9 miljoni tonnu plastmasas atkritumu, to skaitā plastmasas pudeles, somas, rotaļlietas un citi priekšmeti.

Trīs no šīm ierīcēm ir jau izvietotas Indonēzijā, Malaizijā un Vjetnamā, bet ceturto plānots uzstādīt Dominikānas Republikā. Selangoras štatā Malaizijā valdības pārstāvis Ižams Hašims atklāja, ka viņu ļoti apmierina šīs ierīces darbība.

“Upē tā darbojas jau pusotru mēnesi un savu darbu veic ļoti labi, savācot plastmasas pudeles un citus atkritumus,” teica Hašims.

Slats uzskata, ka aptuveni pie 80% plastmasas piesārņojuma, kas ieplūst okeānos, ir vainojamas aptuveni 1000 upes, tāpēc nākamajos piecos gados viņš tās visas cer aprīkot ar izgudroto ierīci.

Foto: AP/Scanpix

“Tas nebūs viegli, bet iedomājieties, ja mums tas izdosies? Mēs tiešām tā varētu padarīt mūsu okeānus tīrus,” konferencē stāstīja Slats, izraisot vētrainus aplausus un ovācijas.

Ierīce ir radīta tā, lai to varētu noenkurot upē. Tai ir deguna forma, kas ļauj novirzīt lielākus objektus, piemēram, koka stumbrus.

“Interceptor” darbojas tā, ka plastmasas atkritumi tiek ievadīti tās priekšgalā, bet konveijera lentes tos nogādā uz ierīces iekšieni, kur tie tiek iemesti atkritumu tvertnēs. Kad tvertnes ir pilnas, apkalpes personāls saņem īsziņu, ka ir laiks iztukšot tās.

Ierīci darbībā Slats nodemonstrēja, Roterdamas ostas ūdenī iesviežot simtiem dzelteno gumijas pīlīšu, kuras visas ierīce veiksmīgi savāca.

Ierīce pašlaik maksā aptuveni 700 tūkstošus eiro, bet izgudrotājs teica, ka, palielinoties pieprasījumam, tās cena kritīs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu