Krievija no Bulgārijas atsauc spiegošanā apsūdzētu diplomātu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievija atsaukusi no Bulgārijas vēstniecības pirmo sekretāru, kad Bulgārijas prokuratūra atzinusi, ka viņš Bulgārijā nodarbojies ar spiegošanu, pirmdien pavēstīja Bulgārijas amatpersonas.

Kad prokuratūras izmeklēšanā tika gūts apstiprinājums apsūdzībām spiegošanā, Bulgārija piektdien sanāksmē ar Krievijas vēstnieku pieprasījusi, lai diplomāts tiek atsaukts.

"Ārlietu ministrijai ir informācija, ka attiecīgā persona Bulgāriju jau ir pametusi," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Kopš 2018.gada septembra Krievijas vēstniecības pirmais sekretārs "veica izlūkošanu, regulāri rīkojot slepenas tikšanās", norādīja prokuratūra.

Tās bijušas tikšanās ar Bulgārijas pilsoņiem, arī ar augsta ranga amatpersonām, kurām ir piekļuve slepenai informācijai par Bulgāriju, Eiropas Savienību un NATO.

Izmeklēšanā noskaidrots, ka "šo sanāksmju mērķis bija iegūt informāciju, kas satur valsts noslēpumu, arī piedāvājot gūt materiālu labumu", paziņojumā norādīja prokuratūra.

"Par spīti pierādījumiem" prokuratūra aizdomās turamo nav varējusi apsūdzēt viņa diplomātiskās imunitātes dēļ, un tādēļ izmeklētāju atzinumi piektdien nodoti Bulgārijas Ārlietu ministrijai.

Bulgārija, kas komunistu varas gados bija uzticams Maskavas sabiedrotais, arī pēc komunistu režīma sabrukuma 1989.gadā turpina uzturēt ciešas vēsturiskās, kultūras un ekonomiskās saites ar Krieviju.

Pērn Bulgārija atteicās izraidīt Krievijas diplomātus saistībā ar Lielbritānijā notikušo bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa saindēšanu.

Tomēr attiecības Maskavas un Sofijas starpā saasinājās septembrī, kad Bulgārijas prokuratūra apsūdzēja prokrievisku aktīvistu spiegošanā, kā arī aizliedza valstī ieceļot viņa Krievijas kuratoram un kādam Krievijas baņķierim miljardierim.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu