Burovs: Nav skaidrs, kas notiks pēc 11.decembra, kad beigsies ārkārtas situācija Rīgā atkritumu jomā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Una Kupruka/LETA

 Lai gan Rīgas dome pagaidām neplāno lauzt līgumu ar AS "Tīrīga", bet gan uz laiku to apturēt, pašvaldībai nav skaidrs, kas notiks ar izsludināto ārkārtas situāciju Rīgā pēc 11.decembra, kad beidzas tam termiņš, līdz brīdim, kad noslēgsies jaunais konkurss par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, kas varētu notikt tikai 2020.gada februārī, šodien intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs sacīja, ka šodien no rīta viņam ir tikšanās ar Konkurences padomes vadītāju Skaidrīti Ābramu un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem, lai pārrunātu jautājumu par jaunā konkursa izsludināšanu, kā arī par to, kā labāk rīkoties laika posmā pēc 11.decembra, kad noslēgsies termiņš valdības izsludinātājai ārkārtas situācijai atkritumu jomā.

"Šaubos, ka valdība varētu izskatīt jautājumu par termiņa pagarināšanu, tāpēc nepieciešams atrast risinājumu, kas notiks laika posmā no 11.decembra līdz brīdim, kad varētu noslēgties jaunais konkurss, jo tas varētu notikt tikai 2020.gada februārī," jautāja Burovs.

Tāpēc Burovs šodienas tikšanās laikā cer iegūt kādu skaidrību un ieteikumus par labāko rīcības scenāriju, tāpēc arī tagad nevar apgalvot, ka Rīgā atkritumu apsaimniekošana tiks sadalīta četrās zonās, iespējams, būs tikai trīs.

Kā ziņots, 7.oktobrī Burovs paziņoja, ka divu nedēļu laikā tiks izsludināts iepirkums par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, pakalpojuma nodrošināšanu paredzot uz septiņiem gadiem. 

Tāpat ziņots, ka Administratīvā apgabaltiesa 1.oktobrī nolēma noraidīt Rīgas pilsētas pašvaldības pieteikumu, kurā lūgts atcelt Konkurences padomes lēmumu par pagaidu noregulējuma piemērošanu atkritumu apsaimniekošanas tirgū. 

Rīgas pilsētas pašvaldība un SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis 686,3 miljonu eiro vērtā Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru un par konkursa uzvarētāju atzinis SIA "CREB Rīga", ko izveidojuši divi vides pakalpojumu sniedzēji - "Clean R" un "Eco Baltia vide".

Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam konkursa uzvarētājam no 15.septembra bija jānodrošina Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus. Jūnija sākumā "Getliņi EKO" un "CREB Rīga" reģistrēja kopsabiedrību "Rīgas vides pakalpojumi", taču vēlāk uzņēmums mainīja nosaukumu, pārtopot par "Tīrīga".

Konkurences padome, pamatojoties uz aizdomām par iespējamu līguma par Eiropas Savienības darbību 102.pantā noteiktā dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizlieguma pārkāpumu, ierosināja pārkāpuma lietu pret Rīgas pilsētas pašvaldību un "Getliņi EKO". Lai lietas izpētes laikā atkritumu apsaimniekošanas tirgū Rīgā saglabātu konkurenci, Konkurences padome pieņēma lēmumu noteikt pagaidu noregulējumu, kas tostarp aizliedz "Tīrīga" slēgt līgumus ar iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu pēc 15.septembra.

11.septembrī valdība izsludināja ārkārtas situāciju atkritumu apsaimniekošanas jomā Rīgā. Ņemot vērā valdības rīkojumu, Rīgas dome organizēja sarunu procedūru, kuras laikā trīs no četriem līdzšinējiem atkritumu apsaimniekošanas operatoriem piekrita turpināt nodrošināt pakalpojumu sniegšanu. Attiecīgi kopš 15.septembra Rīgā atkritumus izved pēc ārkārtas situācijas pagaidu plāna.

Savukārt VARAM 1.oktobrī pēc Administratīvā apgabaltiesas lēmuma paziņoja, ka ir sagatavojusi grozījumus Atkritumu apsaimniekošanas likumā, kas paredz, ka Rīgas domei atkritumu apsaimniekošana būs jānodrošina vairākās zonās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu